logo

Култура

Духовна академија на Цвети

 

Хришћански празник Цвети обележен је данас Духовном академијом у организацији Рвачког клуба "Деспот Стефан Лазаревић". 

Програм традиционалне, пете по реду, академије одржане у Свечаној сали "др Елси Инглис", водио је Дејан Лазаревић, председник Рвачког клуба "Деспот Стефан Лазаревић". Покровитељи ове манифестације су градска општина Младеновац, Туристичка организација и Центар за културу.

Дејан Лазаревић је уз музичку и глумачку пратњу подсетио на значај овог датума за историју Србије и Младеновца, од подизања Другог српског устанка до завршних борби у Првом светском рату.

У занак захвалности за помоћ у организацији ове, али и манифестације пливања за Богојављенски крст, Лазаревић је председнику градске општине Младеновац, Дејану Чокићу, поклонио Грб Деспота Стефана Лазаревића.

Захваљујући се на признању, Чокић је рекао да је реткост у овим тешким временима наћи људе спремне и вољне да организују овакве манифестације као што то чини Дејан Лазаревић.

– Градска општина Младеновац увек је спремна да помогне појединцима и удружењима која негују традицију нашег краја. Иако немамо довољно новца у буџету јер су неки ранији дугови сада дошли на наплату, ја са неким малим средствима помажем Дејану Лазаревићу да организује овакве догађаје.

 

Ово је прилика и да му се захвалим у име наше општине на труду и упорности које годинама улаже у очување српске традиције. Драго ми је што сам данас са вама али ми је и жао што многи не знају значај овог датума за Србију. Ипак, верујем да ће баш оваквим манифестацијама у годинама које долазе све више суграђана, нарочито младих, моћи да се едукују о важности оваквих датума за наш народ – рекао је Чокић.


Цвети су хришћански празник који се слави сутрадан по васкрсењу Лазаревом, тј. Лазаревој суботи (Врбица), шесте недеље Великог поста и недељу дана пред Васкрс. Установљен у Јерусалиму крајем IV века за успомену на последњи, царски и свечани улазак Господа Исуса Христа у свети град Јерусалим.

Том приликом народ га је дочекао као Цара, простирући своје хаљине и гранчице дрвећа и носећи у рукама палмове гранчице. Уочи овог празника, држи се вечерња, врши се литија са палмовим гранчицама или врбама, а освећују се у недељу на јутрењу после читања 50. псалма, посебном молитвом и кропљењем богојављенском водицом. Гранчице се током године чувају поред славске иконе у домовима. У Србији су Цвети празновани и као народни празник, јер је тог дана 1815. године, вожд Другог српског устанка, Милош Обреновић, код цркве у Такову подигао народ на Турке.

 

 

 

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.