Актуелности

Конкурс за субвенције НСЗ траје до 15. маја

Објављено у Актуелности.

Конкурс за субвенције НСЗ траје до 15. мајаКонкурс за доделу субвенција за самозапошљавање завршава се 15. маја, саопштила је јуче Национална служба за запошљавање (НСЗ). Субвенције у износу од 130.000 динара могу да остваре радници који су остали без посла као вишак запослених или споразумно уз исплату отпремнине.

Право на субвенције имају и радници који су без посла остали због стечаја, ради покретања сопственог бизниса и то за адаптацију или куповину пословног простора и набавку средстава. Текст Јавног позива и обрасци захтева са бизнис планом могу се преузети у филијалама или на интернет страници НСЗ, истиче се у саопштењу.

Пројекат "Отпремнином до посла", како се наводи, покренуло је Министарство економије и регионалног развоја у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), ради побољшања запошљавања радника који у периоду транзиције остају без посла. У саопштењу НСЗ пише и то да су новац за финансирање пројекта обезбедиле Аустријска агенција за развој (АДА) и Влада Републике Србије. Предвиђено је да пројекат траје до августа 2009. године.

У претходне две године, колико траје реализација пројекта, око 2.000 незапослених је добило нови посао уз подршку тог пројекта. Највише корисника пројекта било је у Крагујевцу, Краљеву, Крушевцу, Нишу, Ужицу и Врању, наведено је у саопштењу Националне службе за запошљавање.