logo

Актуелности

Скупштина усвојила ребаланс буџета

Скупштина усвојила ребаланс буџетаНа јучерашњој седници Скупштине ГО Младеновац усвојен је први овогодишњи ребаланс буџета – Одборници су између осталог дали сагласност на Предлог анекса Уговора о општинском кредиту којим се ове године смањује месечна рата отплате што је и створило вишак средстава распоређених на буџетске кориснике. На почетку седнице одборници СРС – а напустили су јучерашње заседање уз образложење да нису добили информације нити конкретне одговоре о динамици отплате и трошењу средстава од кредита који је општина подигла пре три године за изградњу путне мреже.

Након краће расправе Скупштина је већином гласова усвојила Предлог решења о давању сагласности на предлог Анекса бр. 1 Уговора о оквирном кредиту бр. 53-420-1200146.7 од 23.8.2007. године.

Поменутим уговором општина се задужила пре четири године код Банке Интеза АД за средства у вредности од близу 247 милиона динара. Отплата месечних рата је, после грејс периода од 36 месеци, почела 2010. године. Анексом уговора, уговорне стране су се сагласиле да месечне рате током ове године износе 500 евра.

Критикујући овај предлог анекса Спасо Јањић (СНС) је рекао да ће општина пре банкротирати него успети да врати остатак дуга.

– Да ли ви мислите да тада нећете бити на власти па вас то не интересује, или се надате неком чуду. Сигуран сам да кад наступи метастаза никаква терапија нема резултата на дужи рок. Предлажем одборницима да не прихвате овакав анекс јер сматрам да општина још има могућности да се одрекне нечега другог, а да плати оно што дугује – рекао је Јањић.

На ово излагање реплицирао је Иван Јанковић , члан Општинског већа за спорт.

– Ја не знам где господин Спаса живи и да ли пролази нашом општином, али сам сасвим сигуран да општина Младеновац има најбољу инфраструктуру што се тиче и улица и уличне расвете. Мислим да је прошле године око 500 милиона динара уложено, што наших средстава, што од помоћи Скупштине града. Када одете мало даље и погледате Смедеревску Паланку, Смедерево, Толопу или Аранђеловац мислим да су наша села и град најбољи што се тиче саме инфраструктуре. Што се тиче канцера који сте помињали, метастазе и одсецања, народ ће рећи шта мисли следеће године на изборима. Сигуран сам да ће опет ова коалиција, у оваквом саставу или измењеном, небитно, добити подршку грађана Младеновца, а ја бих лично волео да за говорницом некада будете и конструктивни и похвалите нешто што је ваљало. Немогуће да ова структура људи која води општину никада ништа није знала да уради. Мислим да вам је то јефтин маркетиншки трик да стално тако говорите пред камерама – рекао је Јанковић.

Репликом на реплику, Спасо Јањић је одговорио :

– Ја сам само од вас тражио да се пружите колики је губер ове општине и нисам говорио да ли је нешто изграђено или не. Говорио сам да сте се задужили, а да тражите одлагање враћања за нека друга времена.


Другу тачку дневног реда, Предложени ребаланс буџета за 2011. годину одборницима је детаљно образложила Анђелка Миловановић , начелник Службе за буџет и финасијске послове.

– Усвајањем Анекса на основни Уговор о кредиту ми смо направили ребаланс буџета за 2011. годину. Ребаланс је урађен унутар посебног дела расходне стране, обзиром да је смањена отплата кредита на 500 евра месечно.

Основном одлуком о буџет за ову годину планирана је отплата кредита домаћим кредиторима у износу од 27.206.716 динара, а сада је то смањено на 2.963.833 динара .

До ове рачунице се дошло тако што смо планирали месечну отплату од 500 евра. Еуро планирамо на 110 динара, тако да ових 500 евра пута 110 динара пута 12 месеци, износи предвиђену суму отплате за ову годину.

Такође, измена у овом делу односи се и на позицију Отплата домаћих камата која је износила 14.256.258 динара, а сада се повећала на 16.137.000 динара. Што се тиче позиције Пратећи трошкови задуживања и она је измењена због измене курса евра од тренутка задуживања до сада.

Изменом ове три ставке добијено је око 38 милиона динара. Ова средства су распоређена на следећи начин :

Дошло је до повећања средстава нашим јавним предузећима и установама.

ЈПИ "Младеновац" сада добија 8.700.000 динара, а основном одлуком је било предвиђено 5.705.000 динара. За Спортско рекреациони центар "Љубомир Ивановић Геџа" је са 16.650.000 повећано на 20.500.000 динара, и за Туристичку организацију са 4.800.000 на 5.300.000 динара.

Такође, Општински одбор за избегла и расељена лица са 40.000 повећан је на 1.000.000 динара. Ради се о расељавању четири породице које треба да се прикључе на инфраструктуру. Повећан је износ и за Центар за социјални рад обзиром да је све више лица која су угрожена и која подносе захтеве Центру за соц. рад. Ова позиција је повећана са 407.000 на 1.000.000 динара.

Дошло је и до повећања за смештај и исхрану деце са посебним потребама са 244.530 на 470.000 динара што се односи се на још једно дете са наше општине које је смештено у Дом у Београду.

Унапређење здравства повећано је са 430.000 на 1.500.000 ради пружања помоћи нашем Дому здравља.

Новина која је битна је увођење позиције Организација младих која ће се дотирати са 1.000.000 динара.

Самим овим распоредом средстава дошло је до смањења текуће буџетске резерве. На Управу су још повећана средства за реконструкцију од 1.900.000 динара што ће се користити за сређивање или Пленумске или ове скупштинске сале – била је исцрпна Миловановићева.

У наставку седнице Скупштина је без расправе и већином гласова усвојила и остале тачке дневног реда, Програме јавних предузећа и установа за 2011 годину, Програм уређења грађевинског земљишта, Извештаје о раду Општинске управе и Јавног правобранилаштва, Измену решења о закупнинама за пословни простор над којим је носилац права општине као и Измену решења којом се послови наплате комуналија враћају у надлежност ЈКП "Младеновац".

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.