logo

Актуелности

Обележен Дан ослобођења Младеновца у Првом светском рату и годишњица смрти Војводе Вићентија

Полагањем венаца на споменик Српском ратнику у градском парку, у част педесетседморице мештана Младеновца који су дали живот у ослободилачким ратовима у периоду од 1912 до 1918. године, општина Младеновац обележила је Дан ослобођења Младеновца у Првом светском рату. Поред делегације општине Младеновац, венце су положилии и чланови Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године, представници УБНОР-а Младеновац и Удружења бораца ратова од 1990. до 1999. године.

Делегације Градске општине Младеновац и Војске Србије положиле у данас венце на гроб кнеза Вићентија Петровића на Јовићком гробљу у Кораћици, чиме је обележено 202 године од његове смрти.

Вићентије Петровић је једна од значајнијих историјских личности Младеновца. Као угледни трговац, пре 1804.године био је обор-кнез грочанске нахије. Био је један од учесника Орашачког збора и доношења одлуке о покретању Првог српског устанка као и избора Карађорђа за вожда. Учествовао је са осталим устаницима у ослобађању Београда 1806.године, а такође је био учесник бојева у Другом српском устанку. Кнез Вићентије Петровић је био рођен и умро у Кораћици.

Venci1
Venci2
Venci3
Venci4
Venci5

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.