logo

Актуелности

Одржана седница општинске Скупштине

Јучерашње заседање општинске скупштине обележило је усвајање предлога кандидата за јавна признања као и усвајање другог овогодишњег ребаланса општинског буџета. Одборници су, као јединствену тачку, изгласали Одлуку о додели јавних признања градске општине Младеновац за 2011. годину. Усвојеном одлуком потврђени су предлози надлежне Комисије за кандидате за јавна признања која ће бити уручена на Свечаној академији, 2. августа поводом Дана општине.

Грб градске општине Младеновац : Хаџи Живорад Марић
Подносилац иницијативе: Тања Трумпић

Образложење: Хаџи Живорад Марић завршио је Богословију у Призрену 1954.. године, а затим вршио службу у родном селу Тулежи код Аранђеловца и Црквинама код Младеновца. Младеновачки парох постао је 1975. године, где је остао све до пензионисања.. У току свог радног века оставио је велики траг међу Младеновчанима, ширећи доброту, разумевање и љубав према Богу. Због тога је поштован као симбол свега што проповеда Српска православна црква и веома омиљен међу својим суграђанима.

Мали грб градске општине Младеновац : Александра Иритано
Подносилац иницијативе: ОМШ "Стеван Христић"

Образложење: Александра Иритано, ученица завршног разреда клавира у ОМШ "Стеван Христић" у Младеновцу и ученик генерације у овој школи за 2011. годину, својим радом и одличним успехом из свих предмета од почетка школовања допринела је остваривању уметничких циљева школе и грађењу угледа средине из које је потекла. Током свог школовања, Александра Иритано освојила је 31 награду, од чега 17 првих, 9 других и 5 трећих награда. Поред великих успеха на најзначајнијим такмичењима младих пијаниста у нашој земљи, остварила је преко 300 јавних наступа , као и три солистичка концерта.

Повељa градске општине Младеновац
- Област социјалне и дечије заштите: Предшколска установа "Јелица Обрадовић"
Подносилац иницијативе: Савет МЗ "25. мај"

Образложење: У току претходне године Предшколска установа "Јелица Обрадовић" прославила је 45 година успешног рада на васпитању и предшколском образовању деце и  овај значајни јубилеј обележила вредним инвестиционим улагањима на санацији, адаптацији и реконструкцији објеката у саставу Предшколске установе.. Предшколска установа је такође у претходној години успешно организовала низ изложби и представа за своје госте и родитеље и учествовала у свим јавним акцијама у Младеновцу, којима су деца из "Вртића" увек давала специфичан шарм. Успеси којима је обележена претходна година представљају знак  да се са децом ради стручно, предано и са љубављу.

- Област спорта: Спортски савез Младеновца
Подносилац иницијативе Савет МЗ "25. мај"

Образложење: Спортски савез Младеновца, кога чине 44 спортске организације у 18 грана спорта, основан је 1994. године као правни следбеник СОФК-е Младеновца. Спортски савез је у току претходне године успешно организовао такмичења на општинским нивоима по систему школског спорта Београда "Спортиш", затим проглашење најуспешнијих спортиста, спортских екипа, тренера, спортских радника и др, низ турнира, школских првенстава и манифестација у области масовне рекреације. Млађе генерације Младеновчана, добром и одговорном  организацијом у оквиру Спортског савеза, стекле су поверење у искрене намере спортских клубова да код њих развију сазнање да је  бављење спортом основа и предуслов за њихово здравље.

- Област културе: Културно-уметничко друштво "Шумадија"
Подносилац иницијативе: Савет МЗ "25. мај"

Образложење: КУД "Шумадија" из Влашке је од свог оснивања 1980. године, са љубављу према старој српској традицији, неговало народно стваралаштво, развијало таленте код младих генерација и организовало контакте који су представљали спону имеђу различитих култура. Од 1990. организатор је Међународног фестивала фолклора, јединствене културне манифестације ове врсте не само у Србији, већ и у Европи и тим поводом угостило многобројна друштва из земље и света. У току претходне године, у сарадњи са пријатељима из КУД "Абрашевић" из Шапца и КУД "Рудар" из Угљевика организовало је Српски летњи фестивал фолклора, чиме је Међународни фестивал у селу Влашка добио додатну афирмацију .

- Област образовања и васпитања: Јасмина Чабрило
Подносилац иницијативе: Катарина Вукашиновић

Образложење: Јасмина Чабрило, професор српског језика и књижевности и начелник Библиотеке  "Деспот Стефан Лазаревић" у Младеновцу годинама је ангажована на пројектима: "С бајком кроз свет", "Хајде да читамо заједно", "Еколошки бонтон", у које је  уложила своје целокупно знање и искуство и тиме пуно допринела развоју читалаштва и промоцији књиге уопште. Ангажована је на свим културним манифестацијама у граду и, промоцијама књига , а посебно писаца почетника.

- Област привреде: Млекара "Границе"
Подносилац иницијативе: Комисија за јавна признања

Образложење: Млекара "Границе", основана 1993 године, тренутно прерађује око 50 тона млека дневно, а годишње око 18 милиона тона млека и то  претежно из Шумадије.. Тренутно запошљава 107 радника, од чега 10% чине радници са VII степеном стручне спреме, а 50% радника је  млађе од 30 година. Улаз сировог млека и излаз готових производа стручно прати хемијска и микробиолошка лабораторија, тако да до купаца стижу производи високог квалитета. 
Захваљујући квалитету и специфичном укусу производа, дистрибуција палете готових производа свакодневно се врши по Шумадији, Поморављу, Колубарском региону, делу Срема, делу Баната, по целој територији града Београда, Косовском поморављу, Браничевском округу и на тај начин презентује наша општина. Млекара „Границе“, у свом производном погону, производи и пуни бренд "Добро" за највећи домаћи трговачки ланац ДИС. У протеклих годину дана свој асортиман производа Млекара је  проширила са још два нова производа под називом "Димљени качкаваљ" и "Сирни намаз". У плану је да до краја године у редовну производну крену још два производа у више врста паковања и то "Стерилно млеко" и Чоколадно млеко".
Сви производи су потпуно природни и у себи не садрже конзерванс. Млекара је међу првим фирмама у Србији увела највише стандарде безбедности хране ISO 22000 и HACCP. У последњих годину дана стручњаци из Млекаре су били едукатори за примену стандарда за више државних ограна.  Пречишћавањем отпадних вода и раздвајањем отпада Млекара се стара о заштити околине и на тај начин чува средину у којој послује и у којој живе наши суграђани.
Млекара је, увек када за то добије позив, учесник или спонзор хуманитарних акција или културних дешавања, и то  не само у нашој општини, већ и шире.

- Област пољопривреде: Предраг Младеновић
Подносилац иницијативе: Комисија за јавна признања

Образложење: Предраг Младеновић, пољопривредни произвођач из Дубоне, на више од 16 ha обрадиве површине и 14 ha површине под воћним засадима производи разтличите културе, од јагоде до јабуке, које својим квалитетом задовољавају широко београдско тржиште, као и тржишта европских земаља у које се извози воће произведено у Дубони. Предраг Младеновић је од стране Пољопривредне стручне службе "Космај" предложен за доделу награде Града Београда  из области пољопривреде. Живи у Дубони, у селу где је одрастао и где је стекао углед поштеног човека  и великог домаћина.

Захвалница градске општине Младеновац

- Олгица Станковић
Подносилац иницијативе: Комисија за јавна признања
Образложење: Олгица Станковић, наставник српског језика и књижевности,  радни век је провела у школи у Ковачевцу, где је својим стручним радом допринела не само унапређењу и иновирању наставе, већ и стицању низа награда на такмичењима из предмета који је предавала. За време њеног рада на месту директора школе, наведена школа је била једна од најмодернијих на простору Републике Србије.

- Сандра Тагић
Подносилац иницијативе: Комисија за јавна признања
Образложење: Сандра Тагић, наставница ликовне културе и оснивач Ликовне радионице "Контура", радећи са даровитом децом у свим приликама користила је  различите облике ликовног изражавања како би им предано и са љубављу пренела сва своја знања и вештине. Кроз организовање разних изложби дечјег стваралаштва, годинама је промовисала ликовно стваралаштво деце и младих и тиме  достојно репрезентовала свој град .
Преко Центра за културу, њеним залагањем, остварене су следеће радионице за децу:
- радионица за децу школског узраста која је трајала седам дана попут смотре Дечјег ликовног стваралаштва 2007. године. Све школе, вртићи и деца са посебним потребама су учествовали у овим тематским радионицама.
- радионица за децу нижих разреда основних школа од октобра до маја 2009-2010.. год. и 2010-2011.год (40 ученика од 6 до 12 година).
Аутор је пројеката који су остварени током летњих и зимских распуста под покровитељством Градског Секретаријата за Спорт и омладину и то:
,,Рециклирам, сликам стварам и уживам”, лето 2010. год.
,,Садашњост кроз визуру прошлости”, јануар 2011. год
,,Ликовне маштарије и играрије” лето 2011. год. Изложбе су постављене у  оквиру прославе Дана Младеновца, Дана урбане културе…Кроз ове бесплатне радионице које су намењене деци и младима, прошло је преко 200 деце школског узраста. Ученици, под руководством Сандре Тагић, радили су мурале на школи ,,Момчило Живојиновић”, на жардињерама код Центра за културу, на зиду код галерије ,,Ликум”, на контејнерима код школе ,,М.Ж. ”, у дворишту Геронтолошког центра. Тренутно је у припреми израда мурала на школи у Влашком Пољу, за потребе Међународног фестивала фолклора. Била је аутор и иницијатор многих изложби, како у Центру за културу тако и у Холу Општине Младеновац и  у Београду, по два пута у Галерији ,,Дунав” компаније и у Галерији Дечјег културног Центра.

Скупштина је такође усвојила и други овогодишњи ребаланс општинског буџета који је донет ради усклађивања са недавно усвојеним ребалансом градског буџета.
Овим ребаласном општински буџет је увећан за нешто више од 32 милиона динара, а највећи део новца од 28.000.000 динара је опредељен за специјални превоз ученика основних и специјалних школа, док је остатак намењен платама за запослене у Управи ГОМ, изабрана и постављена лица у органима општине као и за запослене код индиректног корисника ЈП "ДИП - Младеновац".

Одборници су већином гласова усвојили и остале тачке дневног реда.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.