logo

Актуелности

Мост ка Русији

Свечаности поводом оснивања Удружења "Словенски клуб" јуче су присуствовали Александар Конузин, амбасадор Русије, представници Украјинске амбасаде, Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац, чланови Привредне коморе Србије и Русије и представници региона, општине и привреде.

Као основни циљ новооснованог регионалног Удружења "Словенски клуб" са седиштем у Младеновцу наводи се покушај унапређење и груписање привреде како би се поспешила спољнотрговинска размена са Русијом. Чланови "Словенског клуба" могу бити сва правна и физичка лица, како домаћа тако и страна, односно сви који могу својим радом да допринесу остваривању циља наступа српске привреде у Русији.

Свечаном пријему поводом почетка рада Удружења присуствали су представници амбасада Русије и Украјине, Привредних комора, дијаспоре, предузећа и општина из региона.

Своју подршку овом удружењу изразио је и Њ.Е Александар Конузин, амбасадор Руске Федерације у Србији.

– Драго ми је да иницијатива потиче из цивилног друштва јер је  моја жеља увек била да се остварују контакти међу људима. Да се ови људски контакти развијају у области културе и образовања. Наравно, важно је да се везе успостављају између оних који се баве привредом. Економска сарадња је темељ сарадње у другим сферама. Јако ми је драго што овде видим толико срба и руса који ове везе желе да развијају. То што они директно успостављају контакте нипошто не значи да им нећемо помоћи. Напротив, ми ћемо на сваки начин помоћи ову сарадњу како на нивоу државних односа, тако и међу општинама и грађанима – рекао је Конузин.

Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац, поздравио је амбасадора Конузина којем је за кратко време ово већ трећа посета нашој општини.

– Ми смо направили пре пар месеци први корак са Руском Федерацијом побратимљењем са градом Ивановом. Верујем да ћемо кроз пословно - техничку сарадњу у наредном периоду како са Ивановом, тако и са Русијом, имати шта да понудимо и самим тим направити корак даље у обостраном интересу – рекао је Чокић и захвалио се амбасадору на посети.

Игор Марковић, председник Удружења "Словенски клуб" и директор фирме "Глечер", истакао је да ће циљ удружења бити спајање руских и српских привредника кроз конкретне пројекте, а све како би се што више искористили потенцијали бесцаринског споразума са Русијом.

– Основни циљ удружења са седиштем у Младеновцу је унапређење и груписање привреде како би се поспешила спољнотрговинска размена са Русијом. Жеља нам је да ујединимо производне капацитете и тако покушамо да ухватимо корак са светом. Утисак ми је да већ двадесет година тапкамо у месту али више не желим да живимо у прошлости већ да се окренемо будућности.

Драгомир Карић, потпредседник БК компаније и народни посланик, рекао је да је прошло време експериментисања са земљама у и ван региона. Он је истакао да се показало да братска Русије нема никаквог анимозитета према српском бизнису, односно да треба прихаватити пружену руку Русије.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.