logo

Актуелности

Прослављена слава Друштва српско - руског пријатељства

Поводом Светог Серафима, славе Друштва српско - руског пријатељства, делегацију ове организације и госте из амбасаде Руске Федерације јуче је угостио Дејан Вићовац, члан Већа градске општине Младеновац.

Младновачка подружница Друштва српско – руског пријатељства организовала је Свечану академију поводом своје славе Светог Серафима Саровског. Такође, обележена је и четворогодишњица од оснивања Друштва. Након пријема у општини Младеновац, резање славског колача обављено је у Цркви Успенија Пресвете Богородице у Младеновцу.

На Свечаној академија одржаној у биоскопској сали Центра за културу одржан је културно - уметнички програм и додељене захвалнице привредницима и појединцима који су помогли раду Друштва српско - руског пријатељства. Међу осталима, захвалницу је добила и градска општина Младеновац.

Поред представника градске општине Младеновац, пријему и програму су присуствовали и Кирил Кирж, аташе за културу амбасаде Руске Федерације у Србији, Илија Тјапков, представник Руског дома, Елена Колесниченко, директор невладине организације "Сународници у Србији - Словенски мост", Драгана Трипковић, директорка Центра за геостратешке студије као и чланови и руководство Друштва српско - руског пријатељства.

Дејан Вићовац, члан Већа за пољопривреду и привреду, поздравио је госте из амбасаде Русије, Руског дома и честитао славу Друштву српско - руског пријатељства.

- Познато је да се у Србији за славу окупљају пријатељи и драго нам је да ће нам представници руског народа увеличати славље. Градска општина Младеновац има велику сарадњу са градом Ивановим из Русије, са којима се традиционално посећујемо и могу да кажем да су се ова два града изузетно зближила.
Надам се да ће Друштво српско руског пријатељства све више радити на представљању руске културе у Младеновцу и да ће та сарадња прећи на економски и привредни план - рекао је Вићовац.

Стојан Арсић, председник Друштва српско руског пријатељства, истакао је да се Друштво труди да свим снагама ради на повезивању два народа.

– Ово Друштво ради онако како може и како мора. Трудимо се свим снагама да урадимо нешто ваљано како би повезали наша два народа. Успели смо до сада да се повежемо на културном плану, а циљ нам је да се та сарадња прошири на области науке, економије, образовања. Надамо да се ће нам ту помоћи амбасада Русије и сам амбасадор Чепурин који је прошле године био наш гост.

Елена Колесниченко, директор невладине организације "Сународници у Србији - Словенски мост", нагласила је да ова организација са општином Младеновац сарађује преко пет година и да се као резултат те сарадње успоставило братимљење са руским градом Ивановом.

- Господин Вићовац је рекао да постоји само културна сарадња, знам шта сте хтели да кажете и то је разумљиво. Хоћемо и ми економску сарадњу, али знате, култура и образовање су најважније области за један народ. Култура је прозор на кући. Ми можемо да живимо и без прозора, али помрећемо у мраку. Зато ми је жао да се мало даје новца за културну сарадњу, али ми се увек снађемо. Трудим се да у свим градовима у Србији успоставимо економску сарадњу и све ми видимо, а надам се да ћемо наћи места у тој сарадњи и за Младеновац. Нарочито имамо добру сарадњу са Фестивалом фолклора у Влашкој и та сарадња је учинила да Младеновац постане познат у многим руским домовима.

Кирил Кирж, аташе за културу из амбасаде Русије, рекао је да за представнике амбасаде Русије представља велику част што су гости на слави Друштва.

– Свакако да су културне везе између наших народа јаке и култура је подлога за друге видове сарадње. Ми смо братски, словенски народи који имају заједничку културу и историју али требамо још нешто да надградимо. На тој основи морамо да градимо и економску сарадњу. Наши народи имају доста тога заједничког, славимо исте празнике, православну Нову годину и Божић, и нису то само празне речи. Ми имамо заједнички словенски менталитет и то наравно има одлика на нашу културу и привреду и тога морамо да будемо свесни. Можда је то и добро, јер ми радимо нешто на словенски начин. Начин сарадње који се по много чему разликује од срадње коју имамо са другим нашим пријатељима. То је добро. Морамо да будемо свесни да у садашњим околностима увек можемо да пружимо подршку једни другима.

Драгана Трипковић, директорка Центра за геостратешке студије, рекла је да је основни циљ Центра стратешка сарадња између Србије и Русије. Она је рекла да је основна препрека у сарадњи два народа пре свега језик.

- Мислим да овде треба доста да се учи руски језик, јер мислим да ми као словени не треба да комуницирамо на енглеском језику. То нема никаквог смисла и треба да потенцирамо учење руског језика. Морам да кажем да се у Русији, на државном телевизијском каналу, доста пуштају емисије о нашим политичким проблемима, баш недавно је била емисија о геноциду над Србима у Хрватској и мислим да нама овде недостаје једна руска телевизија.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.