logo

Актуелности

Глишић : Финансијско стање у општини је катастрофално

 

На данашњој конференцији за медије, Владан Глишић и Наташа Јовановић, председник и члан Привременог органа ГО Младеновац, изнели су податке о тренутном стању у досадашњем пословању градске општине Младеновац и Јавних предузећа.

Владан Глишић је присутне упознао да је за десет радних дана, од када је Привремени орган преузео управу над градском општином Младеновац, одржано седам седница. Он је истакао да су у том преиоду све градске службе нормално радиле што је био први и основни задатак Привременог органа. Глишић је напоменуо да је систем водоснабдевања био одржив упркос великим врућинама.

– Према подацима до којих смо дошли, а које су обавиле стручне службе Града Београда у сарадњи са нашим службама, дошли смо до поражавајуће чињенице - Финансијско стање у нашој општини је катастрофално – рекао је Глишић и наставио

– Генерално, могу да кажем да су јавне установе опљачкане и урушене, доведене од гашења. Јавна предузећа су на издисају са великим дуговима и милионским обавезама према радницима и добављачима. Општинска управа је радила непрофесионално и на тај начин је осрамоћена. Стање у општинском буџету је такво да смо имали ненаменско пословање у повезаном низу јавних предузећа.  Пример је ЈП "ДИП Младеновац" којем никада нису пребачена средства од 30 милиона динара за трошкове плаћања јавне расвете. Та средства никад нису утрошена за ту намену већ су преко буџета потрошена за друге сврхе. Тако да је дуг за јавну расвету, који је већ једном репрограмиран, са 110 милиона нарастао за још 40 милиона динара. Тиме је ЈП "ДИП Младеновац"  блокиран и ако општина не преузме плаћање јавне расвете доћи ћемо до искључења или утужења – каже Глишић.

Он је као пример ненаменског трошења општинског новца навео пословање Туристичке организације Младеновац која је средства предвиђена за годину дана потрошила за шест месеци.

– Имамо ненаменско трошење пара, по одлукама које нису у плану пословања. Наш заједнички став је да ћемо дати налог буџетској инспекцији да преузме рад у том предузећу. Има индиција да се радило, не само о ненаменском трошењу пара, већ да има елемената кривичног дела.

Што се тиче осталих јавних предузећа, затекли смо тешко стање и овде смо да представницима Града Београда предложимо нека од решења за превазилажење ових ургентних проблема – рекао је Глишић.

Наташа Јовановић, члан Привременог органа ГО Младеновац, рекла је да је толико проблема затечено, да Привремени орган у почетку није знао одакле да почне са радом.

– Што се тиче ЈП "ДИП Младеновац" ушли смо у преговоре о репрограму новог дуга за јавну расвету и надамо се да ћемо имати решење како ово предузеће не би било доведено у блокаду. Сва јавна предузећа су повезана као судови и решавањем проблем у једном, решава се и добар део проблема у другим предузећима . За предузеће ЈКП "Пијаце Младеновац", имамо неколико пројеката које ћемо упутити Граду Београду. Укупна дуговања су преко 22 милиона динара, од чега највеће према ЈКП "Младеновац" и то је повезаност јавних предузећа коју сам поменула. Ово предузећа за сада може да исплаћује зараде али није било никаквих улагања и ту очекујемо помоћ Града Београда – рекла је Јовановићева.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.