logo

Актуелности

Неправилности у раду јавних предузећа

 

Због бројних неправилности у пословању, Привремни орган није усвојио овогодишње шестомесечне Извештаје о извршењу програма пословња ЈКП "Младеновац", ЈП "ДИП Младеновац" и Спортског центра.

На основу анализе приспелих Извештајa о извршењу програма пословња ЈКП "Младеновац", ЈП "ДИП Младеновац" и Спортског центра, за период 1.1. - 15.7.2015. године, Привремни орган је, на седници одржаној 10. септембра, одлучио да не усвоји поменуте извештаје.

Како је изнето на седници, у раду ових предузећа дошло је до великих неправилности у финансијском пословање. Тако су у случају комуналног предузећа незаконито задржавана и трошена средства од "еко динара" која су приход града Београда, а у случају ДИП-а, општина незаконито задржава, односно не пребацује средства ДИП-у, која су фондовски намењена њима.

Током расправе о Извештају о извршењу програма пословња ЈКП "Младеновац" изнета је општа оцена да је предузеће лоше и неорганизовано вођено и гурано у дубиозу. Узимана су кола на лизинг и позајмице, трошкови су константно расли, повећавао се број радника, а истовремено због ниског процента наплате смањивали су се приходи. Предраг Вулиновић, члан Привремног органа, рекао је да се принудна наплата вршила селективно, односно да је примењивала према физичким лицима док су поједине приватне фирме и појединци који су учествовали у бившој власти поштеђени.

Председник Привремног органа, Владан Глишић, изнео је сумње у законитост саме наплате услуга преко рачуна који се испостваљају грађанима.

– Не постоји одлука ни Већа ни Скупштине о ценовнику неких услуга. Тражићемо извештај да ли су грађани оштећени и да ли им је отимана имовина, односно да ли су преварени. Само одношење смећа је проширено на многе области без икакве одлуке Већа и Скупштине. Осим тога постоје многе ставке које се плаћају кроз рачун, а за које ЈКП "Младеновац" није имало никакву сагласност. Тражим тумачење да ли постоје елементи кривичне одговорности у оваквом противзаконитом узимању новца од грађана.

Што се тиче ЈП "ДИП Младеновац", средства која општина убира преко пореза на зараде нису никада пребачена овом предузећу иако су законски и наменски припадала овом предузећу, односно општина је незаконито задржавала и трошила 34 милиона динара која су требала бити пребачена у ово јавно предузеће.

Расправљајући о раду Спортског центра, Владан Глишић је изнео детаље уговора који је бивши директор Борис Боснић у име Спортског центра потписао са продуцентском кућом око организације концерта "Тропико бенда".

– Мене је посетио представник агенције са уговором који је господин Борис Боснић у име Спортског центра потписао са њима. Укратко, директор овим уговором издаје салу, шанкове, услуге радника, све за само 100.000 динара. При томе продукција која одржава концерт наплаћује карте по 350 динара и има право продаје своје хране и пића на концерту. Јасно је да је уговор склопљен на штету предузећа, а уз то потписан је после разрешења директора. На све те околности Управни одбор ћути и зато предлажем да се чланови Управног одбора одрекну својих накнада из моралних разлога – рекао је Глишић.

Када је већ поменут Управни одбора Спортског центра, изнета је сумња о могућој злоупотреби фунцкије председника Управног одбора.
Весна Милић Сјеран, секретар Првременог органа, рекла је да се столови и инвентар из кухиње градске општине Младеновац налазе у угоститељском објекту који држи председник Управног одбора Спортског центра на третној станици у Сенаји.

Привремени орган је на седници именовао општинску изборну комисију, а усвојене су и измене састава Штаба за ванредне ситуације. Тачка дневног реда : ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ НА ОДЛУКУ НО ЈП „ДИП МЛАДЕНОВАЦ“ БР. 686/3 ОД 8.5..2015. ГОДИНЕ - скинута је са дневног реда због допуне материјала.

Под тачком разно, отворена су питања законитости донације намештаја Полицијској станици Младеновац, као и куповине општинског возила "Пежо 508" у 2012. години.

Наташа Јовановић, члан Привременог органа, покренула је питање донације у намештају градске општине Младеновац према Полицијској станици у износу од 1.200.000 динара.

– Како је могуће да општина купује намештај за своје потребе, а сутра дан бивши председник градске општине Младеновац, Дејан Чокић, са Полицијском управом за град Београд потписује уговор о донацији. На основу чега ? Да ли је председник имао право да сам и својевољно даје овакве донације ? Да ли је тај намештај икада ушао у зграду општине ? Ми сви знамо колика је наша Полицијска станица па је питање где је смештена та енормна количина намештаја, а ради се, између осталог, о 91 канцеларијске столице, 52 радна стола, ормарићима, комода полица са бифеом, фотељама ... све купљено од фирме "Еуро стил". Све то је набављено за потребе Управе градске општине Младеновац, а затим донирано Полицијској станици Младеновац. Такође, нема никаквог записника о примопредаји. Суштина је да је све рађено виртуелно, а питање је где је сав тај намештај завршио. Предлажем да се упути допис Полицијској управи за град Београд да ли је тај намештај завршио у Полицијској станици Младеновац.

Владан Глишић је тражио изјашњење надлежних служби о постојању правног основа за донирање намештаја. 
– Да ли председник општине законски може да поклања и донира намештај, без икакве одлуке Скупштине и Већа ? Да ли је могуће купити намештај за Управу, а онда то донирати Полцијској станици. Да ли је у овој трансакцији било прекорачења овлашћења ?

Саша Вићентијевић, члан Привременог органа, покренуо је питање куповине општинског возила "Пежо 508" за 3.000.000 динара преко јавне набавке спроведене 2012. године.

– Није поштован услов јавне набавке о старости купљеног возила, а уз то дато је постојеће возило општине Младеновац. Такође, ова куповина се индиректно тиче и одласка делегације општине у Словенију. Возило је званично предато општини 26.12. 2012. године, а у Словенију се ишло тим истим возилом три месеца раније. Јасно је да је званична делегација путовала возилом физичког лица у Словенију, а касније је то исто возило купљено, односно предато општини Младеновац.

Предраг Вулиновић је истакао да је брука и срамота да возач општине на овлашћење вози званичну делегацију у Словенију возилом физичког лица

– Имам сазнања да се ту води кривични поступак јер дефинитивно је да су та кола набављена незаконито, па чак није испоштована ни та фингирана јавна набавка.

 

Д Н Е В Н И   Р Е Д

 

1. РАЗМАТРАЊЕ ИЗВЕШТАЈА О ИЗВРШЕЊУ ПРОГРАМА ПОСЛОВАЊА ЈКП "МЛАДЕНОВАЦ", МЛАДЕНОВАЦ ЗА ПЕРИОД 1.1. - 15.7.2015. ГОДИНЕ

2. РАЗМАТРАЊЕ ИЗВЕШТАЈА О ИЗВРШЕЊУ ПРОГРАМА ПОСЛОВАЊА ЈП "ДИП МЛАДЕНОВАЦ", МЛАДЕНОВАЦ ЗА ПЕРИОД 1.1. - 15.7.2015. ГОДИНЕ

3. РАЗМАТРАЊЕ ИЗВЕШТАЈА О ИЗВРШЕЊУ ПРОГРАМА ПОСЛОВАЊА СПОРТСКО РЕКРЕАЦИОНОГ ЦЕНТРА "ЉУБОМИР ИВАНОВИЋ ГЕЏА" МЛАДЕНОВАЦ ЗА ПЕРИОД 1.1. - 15.7.2015. ГОДИНЕ

4. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ИМЕНОВАЊУ ИЗБОРНЕ КОМИСИЈЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ У СТАЛНОМ САСТАВУ

5. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ИЗМЕНИ РЕШЕЊА О ОБРАЗОВАЊУ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ

6. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ОДОБРАВАЊУ ПЛАЋАЊА ОБАВЕЗА ИЗ БУЏЕТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ ЗА ОБАВЕЗЕ ПО ЗАХТЕВИМА ЗА ИСПЛАТУ

7.ПРЕДЛОГ ЗАКЉУЧКА О ОДОБРАВАЊУ ПЛАЋАЊА ТРОШКОВА ЗА ПРОСЛАВУ ГОДИШЊИЦЕ ОСВЕЋЕЊА СПОМЕН ЧЕСМЕ „ЦРКВЕНАЦ“

8. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ НА ОДЛУКУ НО ЈП „ДИП МЛАДЕНОВАЦ“ БР. 686/3 ОД 8.5..2015. ГОДИНЕ

9.  РАЗНО


У прилогу достављам Вам материјал за предложене тачке дневног реда, записник са седамнаесте седнице Привременог органа градске општине Младеновац, одговор на тужбу против решења Скупштине градске општине Младенпвац, бр. I-00-06-1-3/1/2015 од 12.6.2015. године,  као и тражене информације које су доставиле стручне службе Управе градске општине Младеновац:
- Извештај заменика начелника Управе у предмету „Структор консалтинг“ д.о.о. из Сопота

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.