logo

Актуелности

Тимским радом до опстанка Спортског центра

 

 

Чланови Привременог органа разговарали су са радницима и управом Спортског центра о будућности ове спортске установе.

Закључак разговора са радницима Спортског центра могао би да се сумира у реченици : Општина ће преузети на себе плаћање нагомиланих дугова и плата али се од радника и управе тражи домаћинско пословање и посвећеност послу. Чланови Привременог органа Владан Глишић, Наташа Јовановић, Саша Вићентијевић и градски одборник Горан Спасојевић, разговарали су са радницима Спортског центра о будућим корацима ка оздрављењу ове установе. 

Како је на састанку речено, градска општина Младеновац решена је да сачува Спортски центар и свако од 40 радних места. Имајући у виду финансијско стање у општини и орочени мандат Привременог органа који траје до формирања локалне власти, циљ је да у следећу буџетску годину Спортски центар уђе као одржив систем, здравији и стабилнији него што је сад.

Иако се више причало о томе шта треба да буде него о ономе шта је било, истакнуто је да се смишљено ишло на гурање Спортског центра у дубиозу. Тако се дошло у ситуацију да дугови које има ова установе износе близу 100 милиона динара. Такође, изнет је податак да је само ове године у Спортски центар ушло 28 милиона буџетског новца али да упркос томе рате за репрограм дугова нису редовно плаћане нити су исплаћиване зараде, иако месечни фонд плата износи око 1,4 милиона динара. Најављена је и промена Управног и Надзорног одбора који ће се одрећи својих накнада.

Председник Привремног органа, Владан Глишић, најавио је раскид са досадашњом праксом пословања у Спортском центру. Он је изнео планове општине за санацију постојећег стања али и јасан захтев да управа и радници сами допринесу опоравку Спортског центра.     

– Ми смо исплатили заостале плате из 2012. и 2013. године али пред нама су још увек велика дуговања за струју. Циљ је да се Спортском центру омогуће додатне активности како би се повећао приход. Желимо да успоставимо сарадњу са Београдом како би градски Секретаријат за спорт финансирао одржавање неких спортских активности. Са тржишне стране, покушаћемо да оживимо традицију одржавања концерата и других садржаја који доносе приходе јер је недопустиво да једна установа не користи своје угоститељске потенцијале. Имали смо састанке са секретаром за енергетику како би се постигле уштеде у електричној енергији.

Преузели смо дуг за струју и овде више неће бити искључења струје. Реалност је да не можемо давати плате, а да не плаћамо дугове које имамо али ћемо гледати да тај однос буде избалансиран. Ми ћемо давати плате али морате имати и приходе. Морате и ви својим радом да севисирате ваше дугове. Размишљајте како да дођемо до прихода, тражимо и од вас иницијативу и да заједно до краја године одблокирамо рачун. Милион динара морате да зарадите од краја године. Видите и сами да је срамота да од једног концерта Центар приходује само 100.000 динара. Сви сте искусни и дуго овде радите. Када почнете сами да зарађујета то је и нама подршка да се са конкретним захтевима појавимо пред институцијама. Неће нико дати паре само за плате и струју и онда да се гледамо, али ако виде да ово функционише добићемо помоћ – рекао је Глишић и додао да је у овом тренутку реално да се радницима до краја године исплате још четири плате.

 

Горан Спасојевић, градски одборник, рекао је да је Спортски центар предуго злоупотребљаван у политичке сврхе и разна намирења. 

– Трудићемо се да све установе, градске и републичке, укључимо у решавање проблема и направимо довољан број спортских и културних манифестација како би се променио досадшњи начин функционисања. Ово мора да буде партнерски однос свих нас. Најлакше решење проблема Спортског центра је било да се након ових дугова установа угаси. Да се прогласи банкрот. Зато ово политички није паметна одлука али је најхрабрија и зато очекујемо подршку свих вас да заједно радимо на опоравку Спортског центра. 

Вршилац дужности директора Спортског центра, Млађан Милић, рекао је да су његова врата увек отворена свим радницима који имају квалитетан предлог и иницијативу. 

– Верујем да сви размишљамо на исти начин. Овде сам три дана и мој утисак је да људи желе да заједно успемо. Молим само за једно домаћинско пословање свих нас, од ситних ствари, почев од тога да угасимо светло када нема никог у свлачионици. Чињеница је Спортски центри не могу сами да се издржавају и то је реалност, али морамо сами да учинимо нешто, да зарадимо нешто, а колико ће то бити видећемо. Ево за три дана овде није ушло петоро људи. Зашто је тако ? То је питање за све нас.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.