logo

Актуелности

Врањанци и Младеновчани на споменику "Женама Шкотске"

 

Поводом Дана Медицинске школе "Др Изабел Емсли Хатон" из Врања, делегација градске општине Младеновац присуствовала је 24. октобра церемонији одавања поште Санитарној мисији шкотских жена у Србији током Првог светског рата.

Градоначелник Врања, др Слободан Миленковић, са сарадницима, разговарао је са Владаном Глишићем, председником градске општине Младеновац и члановима Већа, Бојаном Станојевићем и Богданом Вуксановићем. Градска општина Младеновац је једна од ретких која као и Град Врање, традиционално негује успомену на рад и ангажман медицинских сестара и докторки у Србији током Великог рата.

На платоу испред Дома здравља у Врању, положени су венци на споменик припадницама Шкотске женске медицинске мисије, хуманисткињама које су лечиле болесне и рањене Врањанце у Великом рату. Једна од њих, Изабел Емсли Хатон, је са 11 доктора и 40 медицинских сестара такозване Енглеске болнице, успела да постави основе нове здравствене бриге о становништву.

Делегације су посетиле и Средњу медицинску школу "Др Изабел Емсли Хатон", где је одата почаст храбрим женама Шкотске и обележен дан ове образовне установе.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.