logo

Актуелности

Научни скуп "600 година манастира Павловац"

altНаучни скуп "600 година манастира Павловац", у организацији градске општине Младеновац и Центра за културу и туризам, почео је данас у свечаној сали "др Елси Инглис".

На скупу говоре Марко Поповић, Велибор Катић, Немања Марковић, Ника Стругар, Ивана Здравковић, Марко Јефтић, Јасмина С. Ћирић, Немања Миладиновић Радмиловић, Татјана Стародубцев, Милош Ивановић и Гордана Гарић Петровић. Учесници ће представити реферате из области историје, уметности, антропологије и теологије. Из данашњег скупа проистећи ће зборника радова као мултидисциплинарни поглед на манастир Павловац.

Учеснике скупа, у име организационог одбора, поздравио је Зоран Јоцић, члан Већа градске општине Младеновац. Он је рекао да је основна жеља да се овим скупом укаже на значај Павловца, пре свега локалном становништву.Јоцић је најавио да ће се одржавати циклус оваквих скупова све до 2027. године када ће се обележити 600 година од упокојења Деспота Стефана Лазаревића.

Епископ Јован Шумадијски пожелео у име Шумадијске епархије, окуљеним научним радницима плодан рад.

alt Добро је се сећати своје прошлости, јер ако се не будемо сећали нећемо бити достојни ни садашњости ни будућности. Ако икоји народ има разлога да се ослања на своју прошлост свакако је то наш народ. Његово ослањање на своју мукотрпну историју наш народ никада није сводио на митологију и на мит, како чујемо да нам често сада говоре. То је наш темељ на којем зидамо спратове грађевине. Младеновац је окружен историјом, духовношћу, културом и писменошћу. Видимо да наш народ није био репа без корена и да није изникао преко ноћи као печурка.

Радујем се што је овај скуп започео и иде у сусрет када ћемо обележити 600 година престављења Деспота Стефана Лазаревића. Још увек има шта да се каже и да се напише о Павловцу, а то је онда сачувано од заборава и стоји у памћењу. Оно што мене као човека брине, а то је што губимо памћење. Шест векова за неке и није велики период, а за неке је и превелики. Кад сам живео у Америци говорио сам да је мој колац у авлији старији од њихове државе. Све нас то обавезује да учинимо све што можемо да не заборавимо оно на чему смо постојали. Павловац је већ шест векова сабирао народ и ту чинио да се народ осети као заједница. Све док се народ осећа да је заједница, он опстаје и зна зашто постоји рекао је господин Јован.

altВладан Глишић, председник градске општине Младеновац, истакао је да је овај скуп важан за општину Младеновац који је по оснивању један од од млађих градова у Србији.

Ово је почетак визије једног броја људи окупљних око Црквене општине Младеновац и градске општине Младеновац са жељом за афирмацијом манастира Павловац, како у црквеном смислу, тако и у културно-историјском. Овај велики духовни центар нашег народа под Космајем много говори о животу, стваралачком заносу и достигнућима Деспота Стефана Лазаревића. Два велика споменика вере и културе осликавају Деспота Стефана Лазаревића, то су манастир Павловац и засеок Црквине, место где је деспот пао са коња и премниуо. Све ово говори у прилог томе колико је велика вредност овог скупа и зато вам желим успешан рад и пријатан боравак у нашем граду рекао је Глишић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.