logo

Актуелности

Легат Бате Живојиновића у Кораћици

altПредседник градске општине Младеновац, Владан Глишић и председник Скупштине, Драган Вукадиновић, разговарали су са грађанима Кораћице који су покренули иницијативу да се у овој месној заједници изгради легат великог српског глумца Велимира Бате Живојиновића.

Састанку су присуствовали иницијатор пројекта, Драгован Игњатовић, дугогодишњи директор Југословенске Кинотеке, Радослав Рале Зеленовић, музичар Неле Карајлић и архитекта Горан Ђукић.

- Драгован Игњатовић, Рале Зеленовић и ја дошли смо на идеју да се у том нашем селу које има респектабилну историју и небројено људи који су задужили, не само овај регион, него и читаву Србију, направи легат Бате Живојиновића који је, и поред тога што се ја својски трудим, ипак најпопуларнији Кораћичанин. Наишли смо на отворена врата у општини Младеновац, добили смо одређене смернице и дато нам је до знања да је општина Младеновац спремна да прихвати такву идеју и да заједно кренемо у реализацију.

Идеја је да се поред основне школе у Кораћици, која је стара 150 година, изгради објекат који ће, између осталог, имати изложбени простор у којем ћемо моћи да видимо све Батине награде, фотографије са славним личностима, плакате из филмова, костиме у којима је играо и слично. Поред тога, имаћемо биоскоп у којем ће се приказивати Батини филмови као и амфитеатар у којем би се током лета одржавале разне свечаности, књижевне вечери, концерти камерне музике, све оно што би у овај крај унело оно што је Бата унео у наше животе, а то је култура. Бата је невероватно популарна личност у Кини и свакако ћемо да пробамо да овај комплекс постане, не само културни, већ и туристички центар Кораћице, Младеновца, Београда и Србије - рекао је Неле Карајлић.

altГоран Ђукић, познати младеновачки архитекта, учествовао је у изради идејног пројекта.

- Врло смо близу реализацији читаве идеје јер су укључени људи који су релевантни и сигуран сам да ћемо успети, уз подршку наше локалне власти. Дивна је ствар што ће Валтер, који је светско име, коначно добити своју кућицу коју ће обилазити туристи. Драго ми је што смо мој син, који је такође архитекта, и ја, дали скромну подршку овом пројекту - рекао је Ђукић.

Председник градске општине Младеновац, Владан Глишић, рекао је да ће општина пружити пуну подршку и помоћ у реализацији овог пројекта.

- Желимо да ствари убрзамо колико можемо и да до октобра имамо пројекат. Идеја је сјајна и у интересу је свих грађана Младеновца да Кораћица добије овакав комплекс. Зато је моја жеља да све урадимо професионално, онако како заслужује лик и дело нашег великог глумца Бате Живојиновића. Младеновац ће реализацијом ове идеје добити доста у културном и туристичком смислу. Поред легата Бате Живојиновића и манастира Павловац, желимо да у Црквинама направимо меморијални комплекс, да уредимо спомен комплекс Црквенац као и спомен комплекс на Варовницама. Све поменуте културно-историјске локације су изузетно важне за нас, када говоримо, пре свега, о туристичким потенцијалима општине Младеновац - рекао је Владан Глишић.

У оквиру пројекта, осим летње позорнице и музеја, био би изграђен и споменик великом глумцу, а део улице од центра Кораћице до легата понео би Батино име. Такође, планирано је и одржавање манифестације "Батини дани".

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.