logo

Актуелности

Одржана седница Штаба за ванредне ситуације

altПосле данашње седнице општинског Штаба за ванредне ситуације, председник општине Младеновац и командант Штаба, Владан Глишић, изнео је закључке са седнице.

- Прва тачка данашњег састанка била је превенција, очекују се велике падавине у наредна два дана и током ноћи, преко 30 литара по метру квадратном. Оно што је данас била тема јесту задаци чланова Штаба, шта све предузети како би спречили евентуалну штету узроковану непогодама. Члановима Штаба сам предочио наредбу градског Штаба за ванредне ситуације тако да су све службе обавештене, ЈКП "Младеновац", Сектор за ванредне ситуације, Ватрогасна једница, Полицијска станица као и друге службе, Центра за социјални рад, Дома здравља и Општинске управе. Све службе ће бити у сталној комуникацији као и пре две недеље када су биле непогоде. Морам да се захвалим свим људима који су били на терену ових дана када су биле велике падавине.

Прошле недеље када су били "Балкански сусрети" у Ковачевцу велике падавине су захватиле општину Младеновац, све службе су дежурале и да су захваљујући посвећености и приправности служби ЈКП "Младеновац" спречене веће поплаве. У поређењу са 2014. годином када је пало 80 литара кише по метру кадратном, исте такве падавине биле су и сада али захваљујући раду општинских служби, првенствено на уређењу и чишћењу водотокова, спречена је већа поплава објеката и пољопривредног земљишта.

ЈКП "Младеновац" ће предузети мере заштите критичних тачака у центру града, а то је Тржни центар, Карађорђева, улица Краљице Марије. Предузеће је припремило за почетак 300 џакова који ће бити дистрибуирани на те тачке. Обезбеђено је људство и механизација у случају већих падавина. Господин Рончевић, начелник Ватрогасне јединице, предложио је да се направе зечији насипи око шахти који ће спречити накупљање веће количине воде. Полицијска станица евидентирала је тачке које у случају непогода могу оштетити саобраћај и биће и они у приправности.

Договор је да заједнички пратимо падавина, бићемо у контакту и пратити шта се дешава по месним заједницама, тамо су активирани председници и секретари који су направили оперативна тела, тако да ћемо сви бити у контакту и испратити овај викенд.


altДруга тачка данас су били извештаји комисија. Добили смо дозволу од Канцеларије за јавна улагања и Владе Србије да распишемо Јавни позив за оштећене стамбене објекте. За сада имамо 46 захтева. Из улице Карађорђеве 20, из Јагњила 6, Рабровца 2 и Шепшина 30. Остали до 46, су из центра и градског подручја. Комисија је већ обишла Јагњило, Рабровац и Шепшин, а у току дана су кренули у центалне месне заједнице.

За сада имамо оштећења услед плављења стамбених јединица и имамо неколико оштећења кровова. Ми ћемо се потрудити да већ следеће недеље, у што краћем року обезбедимо сву папирологију, и надам се од краја следеће недеље моћи да реализујемо новчана давања према људима који су претрпели штету.

Извештај Комисије за обилазак путева, шеф је Горан Спасојевић, они су обишли, по налогу Штаба и месних зајдница, за сада две месне заједнице, Велику Иванчу и Кораћицу, а следеће су Марковац, Селтерс и Међулужје. Што се тиче Рабровца и Јагњила, у првом налету када сми имали већу количину кише и града, ми смо списак тих улице које су оштећене послали Канцеларији за улагања и добили смо позитиван одговор и добићемо средства за санацију тих улица.

Већ у понедељак ћемо добити премер и предрачун за санацију улица у Великој Иванчи и надам се да ће већ средином дана екипе ЈКП-а кренути у санацију. То су путеви : Рит, Дурмиторска, Олујичка, Леска, Трновачки и Светосавски пут. Радови који ће се изводити биће додавање камена, риперовање, ваљање и нивелација како би грађани могли да користе пут.

Подсетио бих да смо определили 20 милиона динара за санацију некатегорисаних путева каменим аграгатом. Стали смо са извођењем радова само због временских услова. Замолио бих грађане да буду стрпљиви јер су потребне неке техничке ствари које треба задовољити. Због великих падавина тренутно је обустављена изградња путева до сувљег времена и просушења земљане подлоге.

Ми добијамо стално извештаје од центра "Букуља" и наших противградних стрелаца. Оно што је било највећи проблем, а то је била и обавеза градске општине Младеновац, је да дуговања према стрелцима измиримо и средимо прилазне путеве према рампама. Имамо извештај и када је град опустошио околне општине, наши противградни стрелци су дејстовали по налогу центра "Букуља". Морам да кажем да су нетачне информације да је недостатак ракета, пошто је њихов број задовољавајући.

Постоје разне ракете, кратког, средњег и дужег домета и разне врсте лансирних рампи тако да не банализујемо ту причу. Ракетне станице су опремљене са довољном количином ракета за дејствовање. Имамо извештаје и када прође период елементарне непогоде ми ћемо их дати средствима јавног информисања да видите и да једном кренемо да износимо истину, а не да се бавимо рекла казала, писањем са друштвених мрежа позивајући се на којекакве изворе који нису релевантни и исправни.

Морам да вам кажем да су у једном налету наше станице испалиле 25 ракета и тиме на прави начин одбранили нашу општину. У следећем налету су нешто мање али толико су имали налог од Центра. Није се десило да је постојао налог са "Букуље" а да наши стрелци нису имали ракету да испале. По засејавању облака све околне ракетне станице из Смедерева, Гроцке, Младеновца, Тополе, Велике Плане сви дејствују по налогу центра "Букуља". Они који мало желе да се баве детаљно том проблематиком су свесни да се Младеновац брани из других општина, а не из Младеновца.

Што се тиче процене штете на потезу Јагњила, Рабровца и дела Ковачевца, стручне комисије саветодавне службе које су чланице Штаба за ванредне ситуације, су већ у првом налету изашле на терен и процениле штету. Ми смо штету проценили и проследили наш записник Министарству локалне самоуправе и Канцеларији за јавна улагања. Мислим да све оно што смо до сада проследили Влади и Канцеларији за јавна улагања је прихваћено. За сада смо добили да распишемо Јавни позив за оштећене стамбене објекте.

Апеловао бих на све грађане да се јаве на време свим стручним службама, да ли је то ЈКП "Младеновац" или општинска служба, чак и обезбеђење општине Младеновац, ако увиде да услед непогода могу претрпети штету, ми ћемо изаћи у сусрет али потребан је позив. Све службе су на терену и биће у приправности - рекао је Глишић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.