logo

Актуелности

Изложба "Деспот Стефан" у Црквинама

altСтална изложба "Споменик на месту смрти Деспота Стефана Лазаревића" отворена је 1. августа у црквеном дому у порти цркве Светог пророка Илије у Марковцу, засеоку Црквине на месту деспотове смрти.

На двадестак изложених паноа приказан је живот Деспота Стефана као и опис живота и прилика у тадашњој Србији. Аутори изложбе су Велибор Катић кустос Музеја Младеновца, Немања Марковић са Археолошког института, Милош Ивановић са Историјског института и Марко Јефтић из Архијерејског намесништва младеновачког.

Отврајући изложбу, председник градске општине Младеновац, Владан Глишић, рекао је да се овим наставља рад на капиталном културно-историјском пројекту започетом прошле године организовањем научног скупа "600 година манастира Павловац" и издавањем истоимене књиге.

- Деспот Стефан је Србију стварао и уобличавао и то не само територијално, него и духовно. Данас у Црквинама, у порти цркве Светог пророка Илије, на месту кенотафа са записом о његовој смрти показујемо да је Младеновац од давнина био окружен духовношћу, културом и писменошћу.

altИзлагањем сталне поставке ово место ћемо позиционирати на историјско - туристичкој мапи Србије, као место где ће путници имати прилику да се упознају са важним делом српске државности. Такође, желимо да Црквине постану права учионица на отвореном где ће деца долазити и учити о историји краја у којем живе.

Градска општина Младеновац је 2017. године почела рад на прикупљању и публиковању научне грађе која има за циљ упознавање младеновачке јавности са улогом Деспота Стефана Лазаревића, манастира Павловац и Црквина у српској историји, а са организовањем оваквих догађаја ће се наставити све до 2027. године када ћемо обележити 600 година од упокојења Деспота Стефана - рекао је Глишић.

Певачка група "Српски православни појци" из Београда наступила је у културно уметничком делу програма.

.

altaltaltalt

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.