logo

Актуелности

Подршка превремено рођеним бебама

altГрадска општина Младеновац прикључиће се акцији обележавања 17. новембра Светског дана превремено рођене деце тако што ће у ноћи између 17. и 18. новембра зграда општине и споменик Српском ратнику бити осветљени декоративном расветом љубичасте боје која симболизује ову тему.

Градови и општине у Србији сваке године одазивају се апелу Удружења родитеља превремено рођене деце Србије "Мали Див" да дају свој допринос подизању свести у јавности о проблему превременог рађања. Једна од тих активности коју је прихватила и подржала градска општина Младеновац је осветљавање грађевина декоративном расветом љубичасте боје.

У читавом свету, 1 од 10 беба роди се пре времена. У Србији, то је више од 4000 беба годишње. Будући да се рађају незреле, овим бебама је, да би преживеле, неопходна подршка специфичних медицинских апарата и велика стручност и посвећеност високообразованих медицинских радника. Упркос томе, последице превременог рођења могу бити веома озбиљне и трајне, а превремено рођење је је водећи узрок смртности деце млађе од једне године и други водећи узрок смртности деце млађе од 5 година.

Сваке године, због превременог рођења, у свету умре милион беба. Подршку родитељима превремено рођене деце континуирано пружа једино национално удружење ове врсте "Мали Див". Осим тога, ово Удружење, у сарадњи са стручњацима из области неонатологије, реализује пројекте који директно доприносе побољшању лечења и неге превремено рођених беба, а успостављањем сарадње са свим релевантним институцијама и медијима настоје да јавност у што већој мери информишу о овој теми.


www.malidiv.org

www.neonatologija.rs

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.