logo

Актуелности

Стефановић: За државу и друштво веома је важно да сваки облик насиља увек наиђе на осуду

altПотпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић је у Основној школи "Свети Сава",у Младеновцу, заједно са шефом Мисије ОЕБС-а у Србији Андреом Орициом присуствовао часу на тему шта ради полиција и заједно против насиља који је одржан ђацима у оквиру предмета "Основи безбедности деце".

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је у Младеновцу да је за државу и друштво веома важно да сваки облик насиља увек наиђе на осуду, без обзира ко је насилник, јер је најважније заштитити жртву.

"Хоћемо да се супротставимо сваком облику насиља. Насиље је недопустиво и не сме да постоји нико ко је изложен насиљу на које се не реагује", истакао је Стефановић који је у Основној школи "Свети Сава" заједно са шефом Мисије ОЕБС-а у Србији Андреом Орициом присуствовао часу на тему шта ради полиција и заједно против насиља који је одржан ђацима у оквиру предмета "Основи безбедности деце".

Министар Стефановић је прецизирао да су прваци данас могли да чују од предавача полицајаца зашто је насиље недопустиво.

"Важно је да наши малишани то схвате од првог разреда. Да схвате да не сме бити вршњачког насиља и да су различитости међу људима богатство, а не разлог да се прибегне било ком облику насиља", рекао је Стефановић и додао да оно не мора бити само физичко, већ да може имати разне облике и да оставља дубоке последице.

Стефановић је говорећи о предмету "Основи безбедности деце", који је уведен на његову иницијативу, истакао да предавања ученицима првог, четвртог и шестог разреда ове године држи више 2.700 полицијских службеника.

"Имамо часове о безбедности у саобраћају, опасностима од употребе наркотика и алкохола, предавања о понашању у ванредним ситуацијама, затим опасностима које вребају на интернету и другим безбедносним ризицима", подсетио је Стефановић.

Министар је оценио да предмет "Основи безбедности деце" даје добре резултате, али да ће прави доћи тек када деца све што су научила примене у пракси и заштите се од свих ситуација у којима се могу наћи, а које могу бити опасне.

Стефановић је изразио задовољство реаговањем деце на ова предавања, којој је поручио да на полицију могу да се ослоне увек када имају проблем, јер је она ту да их штити.

Према његовим речима, полиција ће наставити са интензивним мерама усмереним на безбедност деце.

"Појачаћемо контроле свих школских дворишта, вртића, као улица у њиховој близини. У саобраћају смо по питању безбедности деце постигли добре резултате, а водимо и одлучну борбу против наркодилера, јер хоћемо да деца буду још сигурнија. Деца су наш приоритет и Министарство унутрашњих послова наставиће озбиљно и одговорно да се бави њиховом безбедношћу", рекао је Стефановић.

Министар се захвалио амбасадору ОЕБС-а на помоћи и подршци у реализацији предмета "Основи безбедности деце".

Амбасадор ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио истакао је да је поносан што Мисија ОЕБС-а у Србији подржава овај пројекат, а један од њих је иновативност и чињеница да испуњава потребе деце, њихових породица и школа.

"Ово је пример како заједно можемо да постигнемо нешто што је веома корисно", рекао је Орицио. Он је навео да је приручник који је подељен ученицима преведен и на осам језика националних мањина, као и да је уведена и апликација коју могу да користе и одрасли.

"Мислим да ова иницијатива може да буде модел за цео регион. То сам поменуо и у Бечу пред председавајућим ОЕБС-у. Говорио сам о томе како мала средства могу да испуне велике потребе", рекао је Орицио.

У току предавања првацима је представљена апликација за мобилне телефоне "Основи безбедности деце", која је едукативног карактера и намењена је првенствено ученицима, али и родитељима.

У оквиру апликације налази се и текст из "Водича за безбедност деце", као и смернице деци и родитељима како да препознају безбедносне ризике, на који начин превентивно да реагују и заштите се.


Извор : www.mup.gov.rs

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.