logo

Актуелности

Представљен модел споменика Деспота Стефана Лазаревића

altВајар Велимир Каравелић представио је своје идејно решење споменика Деспота Стефана Лазаревића предвиђеног да буде постављен у центру градског парка.

Како је Каравелић објаснио, споменик ће бити од камена, фигура ће бити висока три метра, смештена на постамент висок два метра.

- Фигуру сам замислио у благом контрапосту јер би било монотоно да буде стојећа фигура зато сам желео да направим неку врсту драматизације фигуре. Покушао сам да успоставим склад између његове духовности и физичке снаге. Прилично је деликатно направити тај склад. Обилазио сам интензивно манастире док сам радио овај задатак. Покушао сам да проникнем у душу тог времена. Тако да је све то уграђено у споменик као и жеља да нагласим неке детаље.

Са једне и друге стране на порталу би требало да пише његово име и године рођења и смрти, а од позади би морао бити и рељеф са приказом деспота на коњу. Са фронталне стране иде натпис име и година рођења и смрти, а од позади рељеф. Са обе стране ће писати "Слово љубве" и пригодни текстови који се везују за њега. Са десне стране сам замислио да текст буде записан у облику крста. Споменик треба да буде висок тачно три метра. Постамент ће бити висок два метра. Такође, предвиђено је тростепено постоље од тврдог материјала, буковичког гранита, а постамент треба да буде у белом мермеру - објаснио је Каравелић.
.
Осим аутора, на презентацији су говорили и одговарали на питања и др Јасмина Ћирић, историчар уметности, Душан Миловановић, историчар уметности и вајар мр Никола Вукосављевић, професор и бивши декан Факултета ликовних уметности у Београду.

altaltaltaltalt

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.