logo

Актуелности

Шаранчић отворио прелаз у Рабровцу

Шаранчић отворио прелаз у Рабровцу
Нови пружни прелаз у Рабровцу који је осигуран најсавременијом сигнално – сигурносном опремом вредном 11,7 милиона динара, отворио је данас Миланко Шаранчић, директор "Железница Србије". Прелаз је обезбеђен сигнализацијом по европским стандардима коју је уградила фирма "Сименс".
Поред великог броја мештана Рабровца и околних села који су дуго исчекивали изградњу овог прелаза, отварању је присуствовао председник општине Смедеревска Паланка, а испред општине Младеновац, чланови Општинског већа Драган Марковић, Иван Јанковић, Божидар Томићевић и Милан Ђорђевић.
Говорећи о уграђеној опреми, Шаранчић је рекао да је прелаз осигуран на тај начин да уколико се понекад догоди да из техничких разлога рампа затаји, што се у пракси не дешава, систем може звучно и сигнално да реагује.

– Само ова сигнализација кошта близу 150.000 евра, а тамо где имамо и грађевинско уређење тај износ је и скупљи. Зато наглашавам да обезбеђење једног пружног прелаза кошта око 15 милиона динара, а у зависности од броја колосека и дужине обезебеђња зна да пређе и 30 милиона динара – рекао је Шаранчић.


Он је додао да је Рабровац први од 11 прелаза који ће бити обезбеђени ове године, а да ће се и следеће године наставити са овим пројектима.

– У овом тренутку имамо око 1900 пружних прелаза који немају бранике, односно полубранике. Критеријум којим се водимо када улазимо у посао изградње и обезебеђња је и број ванредних догађаја са најтежим последицама. Рабровац је био на списку, али то што је данас први од ових 11 које ћемо радити ове године јесте управо и разлог, потреба и обећање које смо дали након последњег најтежег ванредног догађаја – рекао је Шаранчић.


Осим обезбеђења прелаза новинаре је занимало и унапређење брзине железничког саобраћаја. Шаранчић је рекао да тренутно на 497 километара пружних праваца у Србији возови се крећу брзином не већом од 30 км на сат.

– Наша је намера да поготово на Коридору 10, правцу где се сада налазимо, као и на Барској прузи отклонимо та уска грла и подигнемо на пројектовану брзину која износи од 80 до 120 км на сат. Са Министарством за инфраструктуру план је да на новим правцима брзину подигнемо на 160 до 200 км на сат. То је следећи велики корак. Данас смо са "Сименсом" и "Телефонкаблом" потписали уговоре вредне 5,7 милиона евра око осигурања једног пружног правца чиме започиње модернизација железничког саобраћаја – нагласио је Шаранчић и најавио изградњу другог колосека на прузи Београд – Ниш.


Директора смо питали када ће бити завршен прелаз у "Драпшину" у Цвијићевој улици.

– Младеновац је следећи на нашем списку и немојте ме држати за реч али мислим да је отварање заказано за 15. октобар. То ће такође бити прелаз који ће бити опремљен најсавременијом сигнализацијом као овај у Рабровцу – рекао је Шаранчић.


Члан Општинскг већа, Иван Јанковић, рекао је да изграђени прелаз сигурно није мала ствар за нашу општину.

– Надам се да ће такав прелаз бити урађен и у Драпшину, али и у Баташеву где живи ромска популација и где је додатно обезбеђење потребно – рекао је Јанковић.


Изградњу прелаза поздравио је и Божидар Томићевић, члан Општинског већа задужен за месне заједнице.

– Ово је могло и требало много раније да се уради, а не да изгубимо много младих живота. Ово треба поштовати и грађани треба да знају да ову рапму треба чувати, а не уништавати – каже Томићевић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.