logo

Актуелности

Тридесет аутомобила Мобилним тимовима за инклузију Рома

altСтална конференција градова и општина (СКГО) је 11. марта 2019. године уручила 30 аутомобила и рачунара градовима и општинама које имају формиране Мобилне тимове за инклузију Рома међу којима је и градска општина Младеновац.

Возила Фиат Типо и рачунаре донирала је Европска унија у оквиру Програма "Подршка ЕУ инклузији Рома - Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома", који реализује СКГО, а главни корисник је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици казао је да ће додела аутомобила и рачунара мобилним тимовима који се баве инклузијом Рома омогућити боље и лакше остваривање услуга намењених ромској заједници.

- Те услуге односе се на социјалну заштиту, здравство, запошљавање и друге области. А возила ће представницима локалних самоуправа пружити прилику да посете и оне припаднике ромске заједнице који живе у веома удаљеним местима - рекао је Фабрици.

altОн је указао да је једна од основних вредности ЕУ социјална инклузија, солидарност, као и помоћ најугроженијима, а да је ромска заједница међу најугроженијим популацијама у Србији и зато заслужује посебну пажњу.

- До сад смо у овој области обезбедили 1,4 милиона евра, а у будућности планирамо и додатних 20 милиона евра - навео је Фабрици.

По његовим речима, неке од активности ЕУ у Србији односе се и на обезбеђивање бесповратне помоћи невладином сектору који се бави ромском заједницом.

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић рекао је да су Роми део Србије и њени равноправни грађани.

- Не треба само једном у току године да причамо о проблемима ромске популације, већ о њима и њиховим проблемима треба да се бринемо свакодневно. Они заслужују да буду грађани као и сви остали - оценио је Ђорђевић.

altМинистар је казао да је инклузија Рома осетљиво и двосмерно питање које, по његовим речима, захтева свесност припадника ромске популације да имају могућност да буду део шире друштвене заједнице, али и њихову жељу да то постану.

- Мобилни тимови за инклузију Рома су прави пример како искуства ЕУ у тој области можемо да пренесемо у Србију - навео је Ђорђевић. Додао је да је Србија земља у којој живи велики број нација, као и да је она пример тога како нације треба да се опходе једна према другој.

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић рекао је да је циљ Програма "Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома" да припадници ромске популације постану део ширег друштва у Србији. Он је оценио да у оснаживању свеукупног положаја ромске популације у локалним заједницама у Србији веома важну улогу имају мобилни тимови који се тиме баве.

- На овај начин остварујемо и повезивање Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији, која је донета на националном нивоу са локалним акционим плановима за инклузију Рома - објаснио је Станичић. Додао је да ће СКГО наставити да буде "важан партнер ЕУ у реализовању активности чији је главни циљ укључивање ромске популације у друштвену заједницу".

Фото : Стална конференција градова и општина

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.