logo

Актуелности

Aсфалт стиже у Сенају, Шепшин и Дубону

Aсфалт стиже у Сенају, Шепшин и Дубону

Последњих дана грађевинске сезоне мештани Сенаје, Шепшина и Дубоне добијају асфалтне путеве. Председник општине Младеновац, Бранислав Јовановић, обишао је данас радове у Сенаји и Шепшину, селима којима је у првој изјави на по избору за председника обећао нове путеве. После четири месеца од обећања изашли смо на лице места. Општина Младеновац финасира асфалтирање три километра пута у Сенаји, од "записа" на врху села до изласка на аутопут где је саобраћајница потпуно пресвучена асфалтом као и три и по километра у Шепшину.


Село Сенаја броји око 550 мештана, а Влада Јовановић, шеф месне канцеларије, каже да је највећи проблем села пут у дужини од три километара који се тренутно завршава.
– Ово је једини излаз из села и повезује нас са друмом за Младеновац и аутопутем јер већина наших људи ради у Београду. Рупе су биле огромне, пут је био у лошем стању јер су ови кад су радили кванташ долазили у продавницу са тешким машинама и изровали нам пут – жали се Јовановић. Он додаје да је осим пута велики проблем села и водоснабдевање јер се цело село снабдева водом из бунара.
– Највећи проблем је у трећем рејону, а по целом селу су бунари и испитивања су показала да је преко 90 одсто бунара згађено – каже Јовановић.



Његов презимењак на месту првог човека општине каже да је Сенаја до сада била запостављена. Он је најави да би у наредних десетак дана радови требало да буду готови и у Шепшину и у Сенаји.


– Оно што само обећао у име општине, по избору за председника, а то је да се путеви у Сенаји, Дубони и Шепшину заврше, са данашњим радовима се испуњава. Признајем да је Сенаја била запостављена и ових дана добија оно што је основ за живот, а то је пут. План за наредни период је водоснабдевање. Пројектна докумантација је урађена пре скоро тридесет година, радови су давно почели, постављене су цеви и од тада оне стоје. Нажалост, оне морају да се измене и да се крене у потпуно нову изградњу водоводне мреже да би и људи горе на брду добили воду.


У Шепшину се ради три и по километра и то од табле и скретања за Шепшин до Дубоне с тим да ће се делови који су у добром стању прескочити јер нема потребе бацати новац тамо где нема потребе. Ради се риперовање, односно комплетна подлога са ситним и крупним каменом како би асфалт легао како треба. Мештани Шепшина имаће добру комуникацију према Младеновцу, а остао је мањи део спајања Шепшина и Дубоне који се мора поправити али то ће остати за идућу годину обзиром да преко њега саобраћај може да се одвија. После тога се иде у радове на изласку из Доње Дубоне што је проблем који траје двадесет година. Путеве финасира општина Младеновац, а убудуће према новом статуту изградњу и реконструкцију нових путева ће финасирати Град Београд, док наша општина добија на одржавање остале некатегорисане путеве. Начин финасирања ће бити из наканаде за коришћење грађевинског земљишта тако да све што се убере од прихода на територији једне Месне заједнице биће искоришћено у том селу. Проценат наплате по селима је испод пет одсто тако да грађани морају да схвате да и уз њихову помоћ тај посао морамо да радимо – каже Јовановић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.