logo

Актуелности

Шта нас чека у 2009. години ?

Шта нас чека у 2009. години ?Пет дана пре него што оставимо и ову годину за собом, одборници Скупштине градске општине Младеновац одржаће последње овогодишње заседање. Нови председник скупштине, Радета Марић, заказао је 7. седницу СГО Младеновац за 26. децембар на којој ће се наћи девет тачака.

Неке од предложених одлуке по свом значају "искачу" из дневног реда, а то се пре свега односи предлог буџета за 2009. годину, три плана детаљне регулације чије доношење од нове године прелази на Скупштину Београда као и стратегија за сузбијање наркоманије у нашој општини.

Без претеривање се може рећи да ће од усвајања предложених одлука умногоме зависити квалитет живота грађана Младеновца. Како наредну годину кроз призму новог буџета и осталих скупштинских одлукa види први човек општине Младеновца, Бранислав Јовановић ?

Коментаришући актуелни ребаланс буџета , Јовановић је рекао да се овом одлуком балансира стање између прихода и расхода. Као најзначајније измене он је навео издвајање милион динара за рад Спортског центра јер запослени у овом јавном предузећу, као и у ЈПИ "Млдаеновац", последњих месеци нису прмили плате. Средства су издвојена и за измену плана уређења зелене пијаце како би се створили услови за остварење тог пројекта.

Пред одборницима ће се наћи у предлог буџета за 2009. годину , а као особеност тог предлога Јовановић је истакао следеће :

– Разлика у предлогу буџета за 2009. годину у односу на текући и претходне буџета значајна је у неколико ставари. Најпре смо добили новац за школе, град Београд је одвојио скоро 30 милиона за ту ставку, а односи се на инвестиционо одржавање. Први пут наша општина добија надлежност и у тој области. За реализацију разноврсних спортских манифестација издвојено је око 4 милиона. За капиталне инвестиције одвојено је око 91 милион динара где смо предложили да се завршава двадесетогодишњи проблем комсација на простору реке Милатовице, као и поправка надвожњака. Важно је напоменути и три јавна предузећа која не могу пословати без новца из буџета, а то су Спортски центар, Телевизија Младеновац и Туристичка организације. Предвиђен је део новца за њихов рад који јесте недовољан у самом старту да то буде онакако како би сви ми волели – каже Јовановић.

Међутим, председник нас је упознао са иницијативом да се општински буџет у наредној години растерети за једног од највећег потрошача.

– Важно је напоменути да је градоначелнику Београда, Драгану Ђиласу, упућен допис који је истовремено и став свих чланова Општинског већа. Користећи право које нам даје нов статут општине, дописом се предлаже да оснивачка права на Спортском центру пренесемо Граду Београду , тако да и финансирање рада ове установе у наредном периоду буде део обавеза града. Тако би се позиција дотације јавним предузећима смањила и створио простор да Телевизија Младеновац и Туристичка организација добију пун износ неопходан за њихов рад. Фондовски део буџета је приближно исти као преошле године иако су обавезе ДИП – а мање јер је много ставри преузео град Београд – објашњава Јовановић.

Између осталог пред одборницма ће се наћи и три Плана детаљне регулације као и једна измена . Према новим статутима Младеновца и Београда усвајање урбанистичких планова од нове године биће обавеза Скупштине града Београда. – Драго мије да смо завршили причу око Планова за ову годину и заокружили је на тај начин што смо плански покрили Село Младеновац, Баташево и Селтерс, три дела града у којима живи доста наших суграђана. Овде инфараструктура није била уређена и разрађене па се до сада није занало ни куда пролази пут, улица, струја, вода и канализација. На овај начин ће се коначно створити услови да се се ови делови града уреде – каже председник општине.

Још једна новина о проблему који је актуелизован протеклих месеци је и предлог стратегије за борбу против наркоманије . Усвајањем овог документа Скупштина општине ће по први пут дати званично мишљење о томе и неке од смерница за даљи рад. Јовановић очекује да то неће бити празна прича и мртво слово на папиру већ да ће коначно почети да се нешто конкретно ради. Он је додао да је у последњем разговору са новим командиром Полицијске станице Младеновац, Радисавом Шћекићем, добио чврста обећања да ће сарадња са полицијском станицом бити много боља, од сузбијања наркоманије, до увођења видео надзора у граду и школама што ће побољшати безбедност грађана.

После четири месеца од усвајања План уређења зелене пјаце поново се враћа у Скупштину овај пут са предложеним изменама. Председника смо питали на шта се измене односе, да ли мењају суштину усвојеног плана и када ће почети радови на уређењу пијаце.

– Грађевинска дирекција Србије која треба да буде носилац свих радова око изградње комплекса зелене пијаце је ставила пар примедби на план, а у циљу бољег искоришћења постојећег простора. Измена се односи само на део предвиђен за зелену пијацу. Ове измене нису услов за сарадњу са ГДС – ом јер је уговор написан и само се чека сагласност свих надлежних инстанци. Потписивање очекујем ових дана како би се кренуло даље са том причом. Што се тиче почетка радова процес израде пројектне документације за објекте на том потезу и дефинисање сваке позиције ће сигурно трајати шест месеци тако да радови, нажалост неће кренути пре половине наредне године – најавио је Јовановић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.