logo

Актуелности

Почела изградња азила за напуштене животиње

Почела изградња азила за напуштене животињеНакон завршетка избора извођача посла, радови на изградњи азила за напуштене псе и мачке почели су пре десетак дана на локацији испод садашњег прихватилишта за псе у Младеновцу. Рок за завршетак радова је 60 дана. Према речима, Милана Ђорђевића, члана Општинског већа за пољоприврду, азил се ради према савременим стандардима који ће задовољавати рад праве зоотехничке службе.

– Након окончања радова започећемо опремање амбуланте где ће се вршити стерилизација животиња и формирање једне службе која ће овај посао радити на прави начин. Општина жели да реши проблем на прави начин, што значи да ће са овог места животиње бити стерилисане и удомљаване. Овде неће бити кафилерија, неће бити убијања паса али ћемо овај проблем сигурно решити. Азил ће према законским одредбама о добробити животиња моћи да удоми од 60 до 70 животиња. Да би смо то урадили укључићемо и Друштво за заштиту животиња јер је њихова улога у удомљавању животиња немерљива. Мора постојати стручни тим који ће животиње хватати и бринути о њима и само тако ћемо се уклопити у Стратегију град Београд за решавање овог проблема – каже Ђорђевић и додаје да је следећи корак стерилизација паса по селима и превенција, односно контрола да се животиње похватане по околним општинама не пуштају у Младеновцу.

Након апела групе грађана из насеља "25. мај" који су се жалили на честе нападе паса луталице, општина је уклонила агресивне псе, али већ сутрадан на истом месту појавио се још већи број паса. Ђорђевић је изнео сумње да појединци намерно остављају животиње у овом насељу.

– Увидом на терену испоставило се да су пси поново на улици, наравно не исти већ нови. Ненормално је да сада има много већи број паса него када смо их склонили и бојим се да је ово проблем за неке друге службе, не само за комуналну већ и за полицију. Очигледно је да неко доноси псе са стране, јер ми тамо већ имамо кује са штенцима што је просто невероватно јер су сви пси из овог прихватилишта стерилисани. Чињеница је да пси који су мирни не уједају грађане али се појављују нови који јесу агресивни. Одакле ти пси на улици јер ми уклањамо животиње а већ после неколико дана град је поново пун паса – каже Ђорђевић.

Он наводи да су до сада разна Друштва за заштиту животиња водили бригу о животињама које су требале да буду склањане са улица као и да се у последњем попису животиња у прихватилишту испоставило да је број паса далеко већи него на улицама града што значи да су доношени из разних делова Србије, пре свега из кафилерије у Београду.

– То не може бити основна намена овог објекта, ако неко жели да има приватни азил нека испуни услове и нека га отвори. Многи наши суграђани свакодневно овде остављају десетине паса мислећи да општина може да води бригу о стотинама животиња. Ако неко не може да брине о псу било би коректно да донесе одређену количину хране. Зато апелујем на грађане који воле животиње да помогну рад ових људи који су ентузијасти тако што ће бар повремено донети храну јер овде нису потребне новчане донације – апелује Ђорђевић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.