logo

Актуелности

Врућe столицe у Комисији за враћање земљишта

Врућe столицe у Комисији за враћање земљиштаНа јучерашњој деветој седници локалног парламента одборници су усвојили свих 16 тачака предложеног дневног реда. Скупштина је усвојила извештаје о пословању јавних предузећа у прошлој години, као и биланс рада Општинске управе и Јавног правобранилаштва у истом периоду. Међутим, јучерашња седница свакако неће бити запамћена по овим тачкама, већ по последњој – 16. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ПРОМЕНИ САСТАВА КОМИСИЈЕ ЗА ВОЂЕЊЕ ПОСТУПКА И ДОНОШЕЊЕ ОДЛУКА ПО ЗАХТЕВУ ЗА ВРАЋАЊЕ ЗЕМЉИШТА ЗА ГО МЛАДЕНОВАЦ.

Наиме, након што је оставку на место члана у овој Комисији, како је рекао због презаузетости, поднео одборник Жарко Павковић (ДС,Г17,СПО) за говорницу је изашао Бранислав Јовановић, председник општине Младеновац и рекао да поштује презаузетост сваког човека, али ...

–Данас у 11 сати је била заказана седница Комисије где су настали проблеми. Чланови Комисије су трпели притиске, позиве телефоном, претње, бар како је мени пренето. Ја сам написао пријаву против Н.Н лица где треба да се утврди ко је претио члановима Комисије. Два пољопривредна инжењера, један у петак, други јутрос су поднели оставке на место чланова. Три одборника су имала проблема у раду, сем Драгослава Стојковића који је био хтео да буде присутан. Молим вас ко је трпео и ко је вршио притиске да то кажемо јавно. Овако се плашим да ћемо нешто што је проблем оставити да и даље представља проблем. Позивам одборнике који су спремни да раде овај посао, без обзира што ми је један члан Комисије рекао да живи у овом граду и да не жели да се замера људима. Ако смо прихватили посао у којем има и лепих и ружних ствари, али истина колико год била болна према некоме, мора да буде једино мерило и основ за оно што радимо. Молим вас, и колеге из Демократске странке, да ако господин Павковић не може више да ради, предложе другог члана јер ако то не урадите сада правите проблем јер ће недостајати један члан Комисије иако господин Мићић може да га замени ако жели да настави да ради али плашим се да то неће бити тако. Зато вас молим да предложите два одборника који ће заменити ову двојицу – рекао је Јовановић.

За говорницу је потом изашао одборник Александар Мићић (ДС,Г17,СПО), који је поднео оставку на место заменика члана Комисије зато што " ... немам времена и из моралних разлога ... "

Председник Скупштине, Радета Марић је затим прочитао приспеле предлоге за нове чланове и то да је оставку на место члана поденела Владанка Исаиловић, и предлоге решења одборничке групе "ДСС – НС" који су за члана предложили Владимира Петровића уместо Владанке Исаиловић, а за заменика члана Жељка Лазића уместо Лазара Петровића. Други предлог исте одборничке групе је да се уместо члана Комисије Драгана Новаковића именује Срба Богдановић. Ово су два предлога која су пристигла.

За говорницу је изашао Драган Новаковић (ДСС – НС) који је рекао да није поднео оставку већ да је само инсистирао да Комисија функционише у пуном саставу.

– Нећу да сносим одговорност да радимо у крњем саставу јер је то велика одговорност и сами знамо о чему се ради, колика је вредност те парцеле која је ни тамо ни овамо. Уосталом, тражим да ми се да писмено разлог зашто се тражи моја смена јер је моје решење потписао министар пољопривреде, а долазио сам уредно на сваку Комисију, што је судија и прихватила. Да одрадимо неке предмете који су лакши, а ове теже да оставимо за следећи пут – рекао је Новаковић и затражио писмени разлог за своју смену.

Председник Скупштине, Радета Марић, ставио је на гласање приспеле предлоге о замени чланова и заменика чланова Комисије. Предлог за замену Владанке Исаиловић, Владимиром Петровићем, је добио поверење одборника, док је предлог за замену Драгана Новаковића, Србом Богдановићем добио 23 гласа, те је председник Скупштине констатовао да према последњем утврђеном кворуму не постоји већина за усвајање овог предлога.

Резултат гласања поново је навео председника општине, Бранислава Јовановића, да изађе за говорницу.

– Ко коме прети овде !? Одборничка група "ДСС – НС" тражи да се промени Новаковић и предлажемо другог човека. Два одборника дају оставку и предлажем Радомиру Јовичићу који представља одборничку групу (ДС, Г17, СПО) да дате два друга предлога. Најгора ствар које може да се деси је да се не деси ништа. Бивши председник општине је 2007. године поднео кривичну пријаву против Н.Н лица због злоупотребе у раду општинске Комисије. Две године та пријава шета на релацији Београд – Лазаревац – Младеновац и назад. Не дешава се ништа. Данас треба да се донесу три одлуке које су проблематичне. Господин први где му је враћено 5 хектара уз главни пут уместо 5 хектара у Петкајском крају. Не доноси се никаква одлука него се предмет враћа на почетак да се утврди : Ко је обвезник враћања земљишта, кад се то утврди да се Тај који дугује врати земљу. Да напоменем, земља која је одузета и данас се налази у Петкајском крају води се на општину Младеновац, али вредност хектара у Петкајском крају и уз главни пут се разликује много. Уз главни пут, сто ари по две – три хиљаде евра је пар стотина хиљада евра, пута пет хектара – доћи ћете до цифре. Наједанпут, сви беже нико неће да доноси одлуку, врше се притисци. Ко врши на кога притиске ? Да ли смо ми способни да решимо тај проблем или нисмо ? Ја јесам – не дугујем ником ништа и не плашим се никог ! Да ли има у овој згради још људи који хоће то да раде, то је моје питање свима нама. Ако има, хајде да одредимо људе уместо ових који очигледно имају неки проблем, да не улазим у то, то ће неко други да утврди. Ако смо озбиљна власт морамо ово да решимо – ако нисмо, насмејаћемо се и разићи, али само да се зна ко не жели да реши проблем. Поштовани председавајући ја вам предлажем да одредите паузу од 10 минута, да се шефови одборничких група договоре и да покушамо да на обострано задовољство решимо проблем – рекао је Јовановић.

Жарко Павковић излази за говорницу и каже да је ово прва претња коју је добио.

– Сада је господин Јовановић рекао да ће неко други да утврди да ли ја имам проблем. Господине Јовановићу, ми смо разговарали пет дана пре Комисије. Ја сам вам јасно рекао зашто не могу у понедељак, а могу свим осталим данима. Ви сте били децидни – само понедељак у 11 сати. Сада испада да смо ми овде корумпирани или не зна шта заначи да ће неко други да утврди. Полиција ? Рекао сам да сам прву претњу чуо од вас за говорницом и нико ми није претио. Ако се сетите нашег разговора од четвртка, сетићете се и да сам рекао – само не понедељак. Да би сте ви овде дошли са идејом да ће неко да утврди – шта да утврди ? Да ли сам ја био пословно заузет – ја не живим од политике. Ово је мени волонтерски рад, живим од неког другог рада и морам да поштујем то много више него што је политика – рекао је Павковић.

Председник Скупштине је дао паузу од 10 минута како би се дошло до евентуалног договора одборничких група. Након паузе, за реч се јавио Радомир Јовичић.

– С обзиром да ме је председник општине позвао да изнесем два предлога у име наше одборничке групе, ја износим следеће предлоге : Уместо Жарка Павковића предлажемо Драгана Станојевића (ДС, Г17, СПО), а уместо Александра Мићића, предлажемо Милоша Стојановића (ЈС – Драган Марковић – Палма) – рекао је Јовичић.

Затим се прешло на обједињено гласање за два члана и једног заменика. За члана уместо Жарка Павковића – Драгана Станојевића, за заменика члана уместо Александра Мићића – Милоша Стојановића и за члана уместо Дргана Новаковића – Србу Богдановића.

Предлози су изгласани гласовима 28 одборника.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.