logo

Актуелности

Савета за запошљавање Младеновцa у Врњачкој Бањи

Савета за запошљавање Младеновцa у Врњачкој БањиУ оквиру пројекта "Запошљавање и миграције младих" у организацији Фонда за развој Уједињених нација, Фонда шпанске владе за достизање миленијумских циљева развоја и Владе Републике Србије организован је тродневни семинар (10-12.5.2010.), у Врњачкој Бањи на тему "Алтернативни извори финансирања".

Како се наводи у саопштењу Јасминке Прокић , помоћника председника општине и председника локалног савета, на тродневном семинару је учествовало шест градова и општина из Србије које су успешно попуњеним конкурисним упитницима својих Савета за запошљавање, међу тридесет шест општина , у октобру 2009. године, успели да се изборе за добијање овог пројекта. То су: градска општина Младеновац, градска општина Обреновац, општина Бечеј, Град Нови Сад, Град Врање и општина Сурдулица.

Испред Савета за запошљавање градске општине Младеновац, на овом семинару, учествовали су Јасминка Прокић, председник овог Савета испред локалне самоуправе, Горан Михајловић, заменик председника Савета испред Националне службе за запошљавање, Милош Судимац, члан Савета испред невладиних организација и Јасмина Чабрило, члан Савета за младе, испред невладиних организација за младе.

Поред тренинга, на семинару је усвојен и завршни документ друге фазе пројекта "Запошљавање и миграције младих", којим су одређене приоритетне циљне групе, за сваку општину понаособ, а чему су, опет, претходиле одређене акције. Пре свега, на предлог пројектног тима сваке општине, формирана је радна група за израду СWОТ анализе ситуације која је укључила предности, слабости, могућности и претње имплементацији пројекта.

У наставку процеса, радна група је идентификовала приоритетне циљне групе младих Младеновца које треба ставити у фокус програмских активности (према одредницама конкурса) и којима треба пружити подршку у запошљавању. Дефинисане приоритетне циљне групе укључују младе незапослене особе од 15 до 29 година са нижим образовањем, које припадају маргинализованим и угроженим групама и који желе да покрену свој посао или нађу запослење.

У складу са пројектним фокусом на незапослене, нискоквалификоване младе људе који су прекинули школовање, радна група Савета за запошљавање градске општине Младеновац је анализирала податке о незапослености и препознала следеће приоритетне циљне групе младих људи Младеновца којима треба приоритетно пружити подршку и створити услове за запошљавање. То су: Корисници материјалног обезбеђења код ЦСРа ; Млади са инвалидитетом или лекарском дијагнозом где није урађена процена у смислу инвалидитета ; Самохране мајке ; Млади са проблемима у понашању ; Повратници са издржаване казне затвора ; Млади ромске популације ; Деца из породица избеглих и расељених лица ; Млади који су остали без посла ; Младе мајке ; Млади из сеоских насеља и Млади из пољопривредних домаћинстава.

Цео процес је усмерен на унапређење запошљивости, креирање и налажење посла у циљу смањења социјалне искључивости идентификованих приоритетних циљних група. У сарадњи са Националном службом за запошљавање радна група Савета за запошљавање градске општине Младеновац наставља рад на следећој фази Пројекта, а то је израда више модела имплементације.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.