logo

Актуелности

Обележен Дан општине Младеновац

 

Свечаном академијом и доделом јавних признања обележен је Дан општине Младеновац. На тај дан, 2. августа 1893. године, указом Краља Александра Обреновића, Младеновац је проглашен за варошицу.

Председник Градске општине Младеновац, Владан Глишић, честитао је Младеновчанима Дан општине а добитницима јавних признања захвалио се на доприносу који су дали и дају у различитим областима друштвеног живота општине Младеновац.

„Добитници признања примери су који сведоче како се воли свој град. Они су ти који заслужују истинско поштовање и захвалност свакога од нас. Вредни сваког поштовања и помена су и људи који су у материјалном и духовном смислу подизали Младеновац од његовог оснивања. Надахнути данас том традицијом и поносом што припадамо свом граду, његовој вековној култури, славним антиокупаторским и антифашистичким тековинама, мултиетничком складу, славимо Дан општине у једном лепшем, модернијем и напреднијем Младеновцу.

Пролазак воза и писак локомотиве означили су почетак убрзаног развоја нашег града, да би девет година касније, 2. августа 1893. године, Краљ Александар прогласио Младеновац за варошицу. Данас је прилика да се и лично захвалим свим знаним и незнаним суграђанима који су допринели напретку нашег Младеновца. Захваљујем и свим хуманим суграђанима који су на било који начин дали допринос у борби против пандемије вируса Корона. Верујем да ћемо и у овим тешким временима сви заједно имати довољно снаге, храбрости и енергије да превазиђемо ову болест глобалних размера. Захваљујем се највише нашим грађанима који су нам пружали безрезервну подршку у свим активностима од уређења села и града, па све до доношења веома важних одлука. Хвала им на стрпљењу и уверењу да заједничком енергијом, вољом и визијом идемо напред.

Младеновац је добио нови подстицај у свом развоју, доживео нову урбану и иновативну обнову. Следећи политику председника Александра Вучића, успели смо да покренемо Младеновац, опоравимо га од вишедеценијског пропадања и наставимо да радимо, обнављамо и градимо, хватајући се у коштац са дугогодишњим проблемима као што је обнова мостова, изградња водоводне и канализационе мреже, обнова школа и зграда месних заједница, изградња нових спортских терена. Захваљујући домаћинском улагању из општинског буџета, урадили смо од почетка 2021.године, четири километра нове водоводне мреже у месним заједницама Велика Крсна и Ковачевац, око два километра нове канализационе мреже у месним заједницама Баташево и Међулужје, асфалтирали смо око десет километара нових путева, урадили смо око пет километара атарских путева. У току је реконструкција објекта основне школе „Коста Ђукић“ у МЗ Кораћица. Покренути су великиинфраструктурни пројекти као што су завршетак гасификације целе општине, пројекат Чиста Србија кроз који ће општина Младеновац добити 70 километара нове канализационе мреже и четири постројења за прераду отпадних вода, као и трансфер станицу и рециклажни центар чију изградњу очекујемо крајем ове године, а која ће довести до затварања наше локалне депоније.

Пројекат магистралног водовода Макиш - Младеновац се проширује, а ускоро се очекује завршетак пројектовања који обухвата Космај и брдо Варовнице. Тренутно се ради експропријација парцела које припадају магистралном водоводу. Брза пруга Београд - Ниш и развој приградске железнице у будућности омогућиће још бољу везу са нашом престоницом Београдом. Радосна вест је да ће Младеновац ускоро посетити пројектанти аутопута Карађорђе. Добар пословни амбијент је омогућио развој и изградњу нових стамбених објеката, производних и трговинских хала.

Поносан сам на чињеницу да резултати и добра дела се памте и остају будућим генерацијама Младеновчана. Велики изазови пред нама, велики планови, велика жеља да за сваки проблем нађемо најбоље решење и тиме стварамо боље услове за живот свих грађана.

Хвала вам што сте се одазвали нашем позиву да заједно обележимо један од најзначајнијих датума из историје нашег града. Поштовани Младеновчани, срећан вам 2. август Дан општине Младеновац“, рекао је Глишић.

ПЛАКЕТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ

Eмисија "Прело у нашем сокаку" која се емитује на телевизији са националном фреквенцијом омогућила je да се на оригиналан и транспарентан начин упознају градови и општине, интересантни људи, пољопривредници, историчари, писци и целокупна културна баштина која једно друштво чини посебним. Плакета градске општине Младеновац додељена је емисији "Прело у нашем сокаку" коју је примила уредница емисије, Виолета Јовановић.

ДОБИТНИЦИ ЗАХВАЛНИЦЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ

- Миланка Нинковић из Влашке, за човекољубље и хуманизам;

- Актив физике ОШ "Момчило Живојиновић", за остварене резултате ученика на општинском, окружном и државном такмичењу из физике. Зхвалницу је примила председница Актива, Биљана Цесарац;

- Предраг Марковић, заменик председника Удружења рекреативаца Младеновац за рад на мотивисању грађана за масовно бављење рекреативним спортским активностима;

ПОВЕЉЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ

- др Витомир Исајловић, специјалиста опште медицине, за рад на унапређењу здравља и едукацији грађана – у области здравствене заштите;

- Актив руског језика ОШ "Момчило Живојиновић", за резултате постигнуте на такмичењима и остварену културно-образовну размену - у области образовања и васпитања. Награду је у име Актива примила председница Наташа Јевтић;

- Дејан Тодоровић, уметнички руководилац КУД-а "Шумадија" из Влашке, за рад на заштити и неговању народне традиције – у области културе;

- Атлетски клуб "Младеновац" за изузетне резултате у раду са млађим категоријама – у области спорта. Признање је у име клуба примио председник, Дејан Михаиловић;

- Марко Милојкић, пољопривредни произвођач из Кораћице, за остварене резултате у ратарству и сточарству - у области пољопривреде;

- Иван Илић, власник Трговинске радње "Гарден", за резултате у оквиру трговинске привредне гране и друштвени активизам и солидарност - у области привреде;

- Слободан Степановић, власник Мотела "Романса" у Пружатовцу, зачетник туристичко хотелијерског менаџмента у Младеновцу, за укупан допринос туристичкој понуди Младеновца - у области туризма;

- Актив медицинских сестара васпитача јаслених група Предшколске установе "Јелица Обрадовић", за висок ниво професионалности и одговорности у раду и резултате из области неге и васпитно-образовног рада - у области социјалне и дечије заштите.

МАЛИ ГРБ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ је признање које се додељује младима до 25 година старости, за најзначајнија достигнућа.

Никола Кијановић, ученик генерације Гимназије Младеновац 2020/2021. године, у току процеса образовања у овој установи, освојио је 6 награда на окружном такмичењу из српског, руског и енглеског језика , као и 1. и 2. место на републичком такмичењу из српског језика. Никола је постао студент англистике на Филолошком факултету Универзитета у Београду, а Младнеовац је поносан на слику младе генерације која стасава и чији је он најбољи репрезент.

ГРБ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ додељује се за највреднија дотигнућа и укупно стваралаштво који доприносе свеукупном развоју и афирмацији општине.

Иван Икић, редитељ и рођени Младеновчанин, свој први филм "Варвари" снумио је управо у свом родном граду. Захваљујући уметничкој смелости и снажном социјалном ангажману који краси његов рад, Иван Икић је тренутно интернационално највидљивији домаћи редитељ. Играни филм "Оаза" који је он режирао, проглашен је за најбољи филм у главном такмичарскоим програму овогодишњег ФЕСТ-а, угледног фестивала на којем су учестовали и у последњих пет година највише награде добијали ствараоци из Јордана, САД, Данске, Бразила, Хрватске. Филму "Оаза" додељена је и награда "Ернест", за најбољи филм на недавно одржаном Сомборском филмском фестивалу.

На Свечаној академији, музичком делу програма, наступио је гудачки квартет Динамикa мјузик.

Danopst1
Danopst2
Danopst3
Danopst4
Danopst5
Danopst6
Danopst7
Danopst8

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.