logo

Актуелности

Положени венци на Спомен комплексу Црквенац

 

Код Спомен чесме "Црквенац" одржана је свечаност одавања почасти припадницима шкотског санитетског особља на челу са др Елси Инглис и припадницима савезничких санитетских мисија које су током Првог светског рата стале на страну српске војске и народа.

Програму који је приређен код чесме подигнуте септембра 1915.године у знак захвалности др Елси Инглис и њеним храбрим колегиницама, а које су чиниле најјачу женску санитетску мисију на српском ратишту, присутвовали су представници амбасада Велике Британије, Аустралије, Канаде и Холандије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране, Војске Србије, Града Врања, градске општине Младеновац и борачких Удружења.

Поздрављајући госте, Владан Глишић, председник Градске општине Младеновац, изразио је захвалност свима који су се одазвали позиву да дођу на дан када Младеновац обележава годишњицу освећења спомен чесме  у знак сећања на херојски подвиг докторке Елси Инглис и савезничких санитетских мисија.

“Ретка су места у Србији као што је Црквенац. Места која својим значајем и симболиком окупљају грађане, представнике војске, државних институција, градова, општина и држава савезница. Овај симбол хуманости, у времену рата и смрти када је најтеже бити хуман, обавезује нас да сваке године са истим ентузијазмом подсећамо себе и друге шта се овде десило.

Већ другу годину за редом, водимо борбу у рату против непријатеља који се не побеђује пушкама и топовима, већ солидарношћу и одговорношћу свих нас.

Као и пре више од једног века, када су пожртвовање, хуманост и храброст докторке Елси Инглис и савезничких санитетских мисија спасили безбројне животе и дали огроман допринос победи у Великом рату, тако и данас несебични труд и залагање лекара, медицинских сестара и свих здравствених радника који стоје на првој линији борбе против корона вируса, помажу опстанку свих нас. Зато и њима дугујемо огромну захвалност и одајемо им наше поштовање и дивљење.

Све нас охрабрује чињеница да већ годинама са истим пијететом, негујемо сећање на пожртвовану докторку и мисије савезничких лекара и волонтера. Када је цео Младеновац био једна болница, докторка Инглис и медицинско особље жртвовали су себе за спас српске војске и цивила.

Наш народ је показао снагу да подигне споменик својим пријатељима. Не можете a не бити поносан на народ који диже споменике у време рата и који хоће да поручи својим потомцима како треба вредновати праве пријатеље.

Срби своје пријатеље чувају, бране и памте. Нека је слава докторки Инглис, шкотским женама и сваком пријатељу српског народа који je поделио велику несрећу са нама. Ми то нећемо заборавити", рекао је Глишић.

У културно-уметничком програму учествовале су соло сопран Татјана Ристић и Драгана Чолић, професорка разредне наставе.

Crkvenac211
Crkvenac2110
Crkvenac2111
Crkvenac2112
Crkvenac212
Crkvenac213
Crkvenac214
Crkvenac215
Crkvenac216
Crkvenac217
Crkvenac218
Crkvenac219

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.