logo

Актуелности

Подела таблета основцима у Младеновцу

 

Заменик градоначелника Београда, Горан Весић, поделио је данас таблет уређаје ученицима ОШ „Живомир Савковић” у младеновачкој Месној заједници Ковачевац и представио овај пројекат који омогућава спровођење дигиталне наставе. Како је нагласио, основним школама у Младеновцу испоручено је 1.939 таблета и 424 лаптоп рачунара за учитеље и наставнике.

„То значи да свако дете у Младеновцу које похађа трећи, четврти, пети и шести разред има свој таблет на ком има бесплатан интернет и на коме ће имати приступ бесплатним дигиталним уџбеницима. Свака учитељица, учитељ, наставница и наставник који држе наставу од трећег до шестог разреда имају бесплатан рачунар са бесплатним интернетом и приступом дигиталним уџбеницима. То значи да је у Младеновцу могуће организовати дигиталну наставу“, нагласио је Весић и додао да је то велика победа за Младеновац, јер ће младеновачка деца имати оно што немају деца у Бечу, Паризу, Лондону.

Како је навео, читави разреди имају своје таблете и не постоји дете без тог уређаја, без обзира каквог су материјалног стања родитељи.

„То је најважнија ствар коју смо урадили у Београду. Неко ће рећи да је важна Обилазница, метро или нешто друго, а ја мислим да је суштински ово најважније. Најважније је то што смо уложили у децу и што ће наша деца бити спремна за живот у 21. веку. На сваком месту на територији Београда деле се таблети и свако дете без обзира на то где живи има исто, таблет и могућност за дигиталну наставу. Сада ћемо радити са директорима школа и наставницима, како бисмо их охрабрили да користе ову могућност коју смо дали, навео је весић и додао, да свакој новини треба времена да заживи, али ако само једно дете у разреду нема таблет не може да се спроведе дигитална настава, сада је тај проблем решен. Помоћи ћемо наставницима да почну да користе дигиталне уџбенике, јер је боље и лакше да дете носи таблет који је тежак 300 грама, него уџбенике који су тешки неколико килограма“, казао је Весић.

Према његовим речима, током ове године биће усвојена измена Закона о образовању, а Град Београд је тражио, што је Министарство усвојило, да се изједначе дигитални и основни уџбеници.

„То значи да ће следеће године неке школе моћи да изаберу само дигиталне уџбенике. Таблети се на три године додељују родтељима, а после истека тог периода постају њихово власништво. Они су без икакаве надокнаде и осигурани су. Сви шестаци ће таблете пренети у седми разред, а следеће године купићемо таблете за садашње другаке, који ће постати трећаци. Сваке године ћемо куповати и нове рачунаре за учитеље и наставнике како би у неком тренутку сви били опремљени најновијим рачунарима. Циљ нам је да наше школе буду тако организоване да буду изнад нивоа школа у Европској унији“, рекао је Весић.

Весић је позвао родитеље деце која иду у први и други разред да искористе право које даје Град Београд и да се пријаве за субвенционисање куповине уџбеника за децу првог и другог разреда.

„На територији Младеновца има око 1.000 родитеља чија деца иду у први и други разред и уколико већ нису искористили то право рок је 30. септембар. Ми плаћамо четири уџбеника, Свет око нас, матерњи језик, математику и изабрани страни језик. Цена зависи од издавача и износи око 6.000 динара. Сви који желе да добиј субвенцију Града Београда треба да узму потврду да им је дете уписано у први или други разред, да приложе очитану личну карту, као и копију своје платне картице. Све то може да се обави онлајн, а може да се пошаље и поштом, а у року од десетак дана чим обрадимо предмете почињемо са уплатом средстава родитељима. Мислим да је то помоћ родитељима који имају повећане трошкове у септембру. До сада имамо преко 23.000 родитеља који су се пријавили од 34.000 колико их је на територији Београда, чија деца иду у први и други разред“, навео је Весић.

Београд улаже у своју децу и у образовање и то је најпаметнија инвестиција коју можемо да урадимо, додао је Весић и истакао да је на овај начин Београд показао да може да буде бољи од многих градова у Европи.

„Недавно сам имао разговор са амбасадором из једне земље Европске уније која је много богатија од Србије и који ми је рекао да у њиховом главном граду више од половине школа нема интернет, а о томе да сва деца имају таблете и наставници лаптопове могу само да сањају. То има у Београду и то значи да можемо да будемо бољи од других кад желимо, кад се потрудимо и добро организујемо. Желимо да покажемо да не морамо да каскамо за другима, ако треба у нечему да будемо бољи од других одлично је што је то образовање, јер је то нјапаметнија инвестиција“, закључио је Весић.

Председник Општине Младеновац Владан Глишић захвалио је Горану Весићу на, како је истакао, великом пројекту поделе таблета за основце.

„Таблети ће нашим основцима омогућити дигитализацију и бољи квалитет наставе“, навео је Глишић.

Подсетио је да су, захваљујући Граду Београду у претходном периоду уложена велика средства у сређивање Основне школе „Живомир Савковић” и најавио наставак улагања у основно образовање.

Директорка Основне школе „Живомир Савковић” Милијана Крстић, истакла је да је данас у ову школу стигло 139 таблета за ученике од трећег до шестог разреда и 20 лаптопова за учитеље и наставнике.

„Захваљујући овом пројекту Града Београда наша деца ће сада имати једнаке услове за праћење дигиталних садржаја и праћење наставе на даљину. Пројекат убрзава дигитализацију наставе  и значи потпуну трансформацију нашег образовног система“,  навела је Крстић.

Догађају је присуствовао и директор ЈКП „Паркинг сервис” Андрија Чупковић.

Извор: beograd.rs

Urucenjetableta1
Urucenjetableta10
Urucenjetableta2
Urucenjetableta3
Urucenjetableta4
Urucenjetableta5
Urucenjetableta6
Urucenjetableta7
Urucenjetableta8
Urucenjetableta9

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.