logo

Друштво

Обележен 12. октобар - Дан ослобођења Младеновца

Свечаном академијом и полагањем венаца на спомен обележја у Младеновцу и Међулужју, Општински одбор УБНОР – а обележио је 12. октобар – Дана ослобођења Младеновца.

Свечаности обележавања Дана ослобођења Младеновца присуствовале су бројне делегације борачких удржења. У име градске општине Младеновац, венце на споменик Српском ратнику у Младеновцу и споменик палим борцима у Међулужју положили су Дејан Вићовац, члан Већа за пољопривреду и привреду и Момчило Савковић, заменик председника Скупштине градске општине Младеновац.

Венце су такође положили и представници општинских организација СУБНОР-а из Барајева, Гроцке, Батајнице, Бора, Јагодине, Смедерева, Удружење потомака ратова 1912-1918, Удружење српско - руског пријатељства као и делегације младеновачких одбора Покрета социјалиста, Социјалистичке партије Србије и Комунистичке партије.

Између осталих, свечаном скупу у Великој сали општине Младеновац, присуствовали су борци НОР – а и генерал Мићо Грубор, председник секције Треће крајишке пролетрске бригаде.

У име градске општине Младеновац, госте је поздравио Дејан Вићовац, члан Већа градске општине Младеновац. Он је присутнима пренео поздраве и извињење Дејана Чокића, председника градске општине Младеновац, који није могао да присуствује свечаности.

– Мени је лична част да испред градске општине Младеновац присуствујем обележавању 12. октобра - Дана ослобођења Младеновца и тиме дам свој допринос очувању тековина антифашистичке борбе. То је минимум историјске и цивилизацијске дужности сваког човека који жели да представља један град и његове грађане.

Космајски крај може бити поносан јер је био један од носиоца оружаног отпора фашистичком окупатору, а 12. октобар не сме бити заборављен. Тиме би заборавили све своје суграђане који су дали своје животе за слободу наше земље у антифашистичкој борби и свим прошлим ратовима.

Тековине антифашизма морамо усадити будућим нараштајима јер антифашизам је кључна цивилизацијска вредност на којима се заснива модерна Европа. Нико од нас нема право да повлачи линије раздвајања међу онима који су погинули за наш град и слободу наших народа. Најмање што им дугујемо је поштовање и сећање. Нека им је вечна слава и хвала – рекао је Вићовац.   

Борбе за ослобођење Младеновца почеле су 11. октобра 1944. године ослобађањем Међулужја. У ослобађању Младеновца и околине учествовале су јединице Првог пролетерског корпуса и снаге Црвене армије под командом генерала Жданова. Немачке трупе састављене од јаких пешадијских снага, мањих тенковских јединица наоружане "панцерфаустима" и противтенковске артиљерије, пружале су жесток отпор на правцу Топола – Младеновац – Београд. Здружене јединице Народно ослободилачке војске и Црвене армије упутила су се ка Младеновцу да би 12. октобра око 17 часова избиле пред град.

Најпре је пробијена одбрана на источној ивици Младеновац и започео је продор ка северном делу града, али је непријатељ јаком минобацачком ватром зауставио напредовање. На јужној ивици Младеновац, уз речицу Луг, немачке јединице су припремиле одбрамбену линију. Артиљерија Црвене армије извршила је јак напад након чега су тенкови уз јаку митраљеску ватру прешли у муњевит напад. Код непријатеља се створила паника и у ноћи 12. октобра Младеновац је био ослобођен од непријатеља, а мост на Лугу разминиран. Пут ка Београду био је отворен и престоница је осам дана касније ослобођена.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.