logo

Култура

Жељко Јанковић добитник Бранкове награде

Годишњу Бранкову награду Друштву књижевника Војводине, која се додељује за најбољу прву песничку књигу писану на српском језику, добио је Жељко Јанковић за књигу "Карл Гинтер у двострукој експозицији", у издању младеновачких "Шумадијских метафора".

Током фестивала у Магистрату у Сремским Карловцима биће уручена 51. Бранкова награда, најпрестижније домаће признање за прву књигу младог аутора до 29 година. Овогодишњи лауреат је Жељко Јанковић, рођен 1983. године у Панчеву, за књигу "Карл Гинтер у двострукој експозицији", у издању "Шумадијске метафоре" из Младеновца.  Ова збирка је почетком 2011. године добила и Награду "Аладин Лукач", коју су установили Културни центар у Новом Пазару и Установа за културу Сјенице, у част трагично преминулог младог песника.

Иначе, шести лауреат Међународне награде за књижевност "Нови Сад" је истакнута немачка песникиња и прозна списатељица Катрин Шмит, саопштено је данас у Друштву књижевника Војводине (ДКВ).

Признања ће добитницима бити уручена у току 6. Међународног новосадског књижевног фестивала на којем ће, од 29. августа до 2. септембра, уз домаће наступити и више од 20 угледних писаца из света, најавио је на конференцији за новинаре председник програмског одбора фестивала Јован Зивлак.

Бранкова награда

Бранкову награду додељује Друштво књижевника Војводине за најбољу прву песничку књигу на српском језику аутора до 30 година, чиме се одаје почаст песнику, чије име награда носи, Бранку Радичевићу, који је умро када је имао 29 година и три месеца.

ПОЕТСКА ХАРМОНИЗАЦИЈА ХАОСА - Душан Стојковић

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.