logo

Култура

Почео позоришни фестивал

Представом "Елијахова столица" синоћ је у великој сали Центра за културу почео Шести позоришни фестивал "Театар у једном дејству" који ће трајати до  10.октобра.

Отварањем изложбе плаката Славимира Стојановића и поставке "Великани Народног позоришта на поштанским маркама" у Центру за културу Младеновца синоћ је почео позоришни фестивал. Прва представа у овогодишњој селекцији која за тему има "Идентитет" је "Елијахова столица" Југослосвенског драмског позоришта, у режији Бориса Лијешевића, иначе, најбоља представа недавно завршеног 45. Битефа.

 

На лајт мотив овогодишњег фестивала осврнула се и Снежана Плавшић, државни секретар Министарства за културу.

– Идентитет су и наша лична суочавања и колективна надања - рекла је Плавшићева.

Фестивал је свечано отворио Дејан Чокић, заменик председника Градске општине Младеновац. Он је нагласио да су посетиоци фестивала најбоља потврда да "Младеновац има позоришну традицију и позоришну публику".

– Убеђен сам да ћемо уживати у фестивалским данима које ми Младеновчани током целе године са нестрпљењем очекујемо.

Желим да се захвалим свима који су уградили труд, знање и енергију у темељ нашег Позоришног фестивала и тако га учинили незаобилазним местом на културној мапи Србије. Овогодишњи мото фестивала је Идентитет. Знам да многи сумњају у друштвену моћ позоришта. Такође, знам да је управо препознатљивост оно што смо изгубили али ово је сигурно један од путева да га повратимо, и као друштво и као грађани Младеновца.

Публици желим да ужива у позоришној уметности, а нашим гостима да се пријатно осећају у Младеновцу и, наравно, да следеће године поново будемо заједно – рекао је Чокић.

У конкуренцији за најбољу представу је још пет комада: "Господин" Атељеа 212, "Ја и ти" Битеф театра, "Хеда Габлер" београдског Народног позоришта, "Као кроз стакло" Београдског драмског позоришта и "Инес де Кастро" Народног позоришта из Ужица.

Шесто издање фестивала, чији је селектор и уметнички директор драматург Жељко Хубач, прате изложбе, промоције књига о позоришту, разговори о идентитету на филму и округли сто о идентитету домаћег театра.

Поводом теме фестивала, Хубач је рекао да је прича о важности идентитета нације обележила одрастање многих генерација које су на Балкану, последњих деценија, "сведоци (а богме и учесници) крвавих ратова започињаних управо причом о специфичностима идентитета неке нације, дакле колектива у којем је идентитет појединца, наравно, у другом плану".

"Овогодишњи фестивал посвећујемо онима који су у суштинској (и њиховом бићу неопходној) потрази за сопственим идентитетом, личним примером разбијали уврежене друштвене стеге, онима који су наметнуте стереотипе колективног идентитета схватали као судбински изазов", навео је Хубач, уверен да "друштво које се не гради на идентитету појединца, нема перспективу".

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.