logo

Култура

Обележен Светски дан Рома

Манифестацијом "Срце пуно сунца" Спортско-образовни центар "Ром" из Младеновца обележио је Светски дан Рома. Посетиоци су могли да погледају изложбу слика ромских уметника и концерт КУД – ова који се одржао испред зграде општине Младеновац.

Испред покровитеља овогодишње манифестације Градске општине Младеновац, учеснике је поздравио др Добрица Недељковић, помоћник председника општине Младеновац. Он је присутнима честитао 8. април Светски дан Рома и нагласио да је Младеновац више пута доказао да је подједнако отворен град за све грађане.

– Ово је ваш дан и зато бих желео да прескочим свима познату причу о бројним невољама са којима се сусрећу Роми, не само у Младеновцу него и у целој Србији. Као лекар и као помоћник председника општине за социјална питања добро сам упознат са свим проблемима које стоје између вас и бољег живота, бољег школовања и бољег здравља. Градска општина Младеновац као једна мала и сиромашна општина увек се трудила да те препреке пробамо заједно да превазиђемо. Без претеривања могу да кажем да сам поносан што сам становник једног отвореног града. Поносан сам на то што у нашем граду није било и нема нетрпељивости према Ромима као у неким другим градовима али и државама.

Хтео бих да вам кажем да не дозволите да вас називају националном мањином јер не можете то бити зато што по међународном праву народ који нема своју државу мора се сматрати конститутивним народом. Тако да сте ви пуноправни грађани државе Србије.

Младеновац се више пута показао и доказао да је подједнако отворен за све наше суграђане Ромске националности. Отворен за оне чији су преци вековима овде живели, за оне које је мука натерала да после НАТО бомбардовања дођу у нашу варош и за оне који су пре две године расељени из београдског насеља Газела.

Са задовољством позивам да испратите програм који је припремио Спортско-образовни центар "Ром" који је само мали део специфичне Ромске историје и културе коју не смете дозволити да се нестане и да се утопи у друге културе – рекао је Недељковић.

Директор Музеја ромске културе, Драгољуб Ацковић захвалио се Градској општини Младеновац на покровитељству овој манифестацији којом се обележава Светски дан Рома.

–  Ово је дан када наши људи, једни другима и заједно за онима у чијем окружењу живе, честитају, захваљују и чине лепе гестове. Ја нисам од оних који кукају над судбином сопственог народа већ сам од оних који постављају питање - шта смо ми учинили за ову државу, па да тражим да она учини и за мене нешто. Желим да се захвалим општини Младеновац али и вама који сте све ово направили. Ви сте људи који сте од себе дали све да овај дан буде један од најсвечанијих дана у нашој историји. Знате, нама често пребацују да Роми немају своју уметност. То се наводи у многим енцикопедијама, па чак и у чувеној Енциклопедији Британика. Вама не треба да причам да је то лаж и глупост. Знам стотине имена ромских уметника у музици, сликарству и књижевности. Та господа тврде да ми немамо музичаре, писце, спортисте, сликаре. Ово је дан када морамо да кажемо – То смо ми.

Знате, на просторима југоисточне Европе живи две трећине укупног броја Рома у свету. Шта мислите зашто ? Зато што им је лоше или зато што им је добро.

Сваки народ има неки свој дан. Неки славе битке, догађаје, митолошке јунаке, а ми ето славимо дан када је 1971. године прихваћен овај дан као наш национални празник и када су усвојени наша застава, химна и име нашег народа. Хвала вам и срећан нам празник – рекао је Ацковић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.