logo

Култура

Руски Хор "Капела" у Младеновцу

 

Хор дечака и младића "Капела" Свердловске државне дечије филхармоније из Русије одржао је 4. новембра концерт пред пуном салом младеновачког биоскопа.

Хор "Капела" долази из Јекатаринбурга, основан је 1979. године, а сачињавају га дечаци и младићи од четврте до двадесете године. Победници су фестивала широм света, а два пута су били и прваци светске хорске Олимпијаде. Хор је боравио четири дана у Србији, одржавши концерте у Београду, Новом Саду и Младеновцу. 

Покровитељ концерта Хора дечака и младића "Капела", Свердловске државне дечије филхармоније је Руски центар за науку и културу "Руски дом" и компанија "НИС" Газпром нефт. Концерт је поклон компаније НИС Гаспром њефт као знак добре сарадње ове фирме и општине Младеновац. 

До сада су посредством радне групе коју је основао Град Београд и НИС Србија, реализовани пројекти опремања информатичког кабинета и замене столарије у фискултурној сали младеновачке Гимназије.

Владан Глишић, председник градске општине Младеновац, уручио Плакету градске општине Младеновац, руководиоцу хора Вјачеславу Куљмјаметову, као знак захвалности за остварену културну размену. 

Куљмјаметов се захвалио на признању и рекао да чланови хора имају велику трему јер се у Русији прославља велики празник, 4. новембар - Дан народног јединства, као и да им је драго што овај празник проводе у Србији.

Председник градске општине Младеновац, Владан Глишић, пожелео је добродошлицу гостима из Јекатаринбурга уз жеље да опет дођу и дуже остану у Младеновцу.

– Захваљујемо се Руском дому и компанији НИС Гаспром њефт што су омогућили овај изузетан концерт који је јединствена прилика за јачање пријатељства наших народа и упознавање руске националне културе. 

Односи два народа нити морају, нити требају да се развијају само на нивоу званичних државних структура већ и преко оваквих културних догађаја.  

Руске мелодије нису непознате Младеновчанима. Фолклорни ансамбли из Русије редовни су и драги гости нашег фестивала у Влашкој, а наш град је побратимљен са руским градом Ивановом. Верујем да ће и вечерашњи концерт бити још једна јака нит која спаја наше народе који су по много чему блиски. 

После Октобарске револуције многе избеглице из Русије, професори и лекари, дошли су у наш град и допринели његовом развоју. Младеновац се још сећа трупа Црвене армије које су учествовале у ослобађању нашег града у Другом светском рата, али вечерас не бих желео да се подсећамо на те дане.  

Драги пријатељи, мислим да је и вама и нама доста чињенице да нас је кроз историју повезивало страдање и патња коју су нам често наносили исти противници. После свега, и упркос жељама многих, Србија и Русија и даље постоје и остаће велики пријатељи – рекао је Глишић.

Присутнима се обратила и Снежана Лакићевић из компаније НИС Србија.

–  Жеља нам је да уживате у вечерашњем концерту што је и циљ нашег пројекта "Енергија знања". Пратимо ваше одрастање и подстичемо вас да учите математику, физику, хемију и да стварамо боље услове у вашим школама.

Прошле године урадили смо информатички кабиинет у Гимназији, а ове године урадићемо систем обезбеђења у Основној школи "Момчило Живојиновић". Сигурна сам да ћемо у будућем периоду сарађивати на многим пољима – Лакићевићева.

– Рођен сам у Јекаринбургу и драго ми је да је хор из мог родног града дошао у Младеновац, и у Шумадију најлепши део Србије. Хвала вам што сте дошли и уживајте – био је кратак Алексеј Черников, директор у компанији НИС Србија.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.