logo

Пољопривреда

Општина плаћа вештачко осемењавање крава

Представници Градске општине Младеновац потписали су данас уговоре са ветеринарским станицама и амбулантама преко којих ће се спроводити пројекат финансирања вештачког осемењавања крава.

Ово је друга годину за редом како се пројекат вештачког осемењавања сваког регистрованог грла са територије наше општине финансира из општинског буџета. Међутим, док је прошле године општина субвенционисала ову акцију са 1.000 динара по грлу, ове године ће прво осемењавање у потпуности бити финасирано из буџета.

 

Бранислав Јовановић, председник Градске општине Младеновац, нагласио је да општина последњих година више улаже у развој пољопривреде.

– Жеља нам је да покушамо, оно што би држава требало много више да ради, да се стање у пољопривреди и код нас, и у држави поправи. Иако сам био критикован када сам говорио да је будућност ове општине у ономе што нам је природа дала, а то је и пољопривреда, уверен сам да је правилан развој и усмеравање, оно што може да допринесе развоју целокупне општине Младеновац. Тешко да ћемо опет бити индустријски центар какав смо били, и стање у земљи и у свету нас упућује да се ослонимо на сопствене ресурсе, а да ли смо као општина успели то мало да покренемо - не знам. Међутим, сигуран сам да сходно нашим могућностима покушавамо да променимо ствари – рекао је Јовановић.

Милан Ђорђевић, члан Општинског већа за пољопривреду, рекaо је да су се стекли услови да општина ове године у потпуности финансира вештачко осемењавање.

– Говедарство је у великим проблемима, а ово је мали покушај да колико-толико помогнемо људима. Знам да то није много, али желимо да то прво осемењавање сточарима учинимо подношљивијим. Нисам сигуран, али се надам да ће то бар мало утицати на повећање сточног фонда. Од када смо кренули са овом акцијом показало се да је ветеринарска служба у потпуности одговорила задатку. Зато и нема разлога да потписујемо преко хиљаду појединачних уговора са произвођачима већ ће они сами одлучивати са којим ветеринаром ће радити, а овде су представници комплетне ветеринарске службе у Младеновцу. Надам се да ћемо успети да и наредне године ову акцију наставимо – рекао је Ђорђевић.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.