logo

Пољопривреда

Основано Удружење козара централне Србије

Одгајивачи коза из централне Србије организовали су удружење са седиштем у Младеновцу. Козари са овог подручја очекују унапређење производње, пласмана и конкурентности на тржишту.

Оснивачкој Скупштини присуствовали су представници Министарства пољопривреде, градске општине Младеновац, чланови Удружење одгајивача оваца и коза БИКАРА из Војводине и Удружења козара јужне Србије.

За председника Удружење козара централне Србије изабран је Александар Миловановић, пољопривредник из Кораћице. Према његовим речима, крајњи циљ је оснивање републичког удружења које би ујединило три постојећа.

– Бавим се козарством четири године, а тренутно имам 40 коза расе француска алпина. Производњу и продају обављам у сопственој режији тако да се сам сналазим као и већина произвођача. Са оснивањем удружења очекујемо бољитак, пре свега у унапређењу, организације рада, технологије производње, одржавања локалних сајмова и изложби и оснивање специјализованих земљорадничких задруга – рекао је Миловановић.

Владан Глишић, члан Већа општине Младеновац, рекао је да за Младеновац свако удруживање пољопривредника има велики значај. Он је навео да то значи већу производњу млека, сирева, а самим тим и отварање нових радних места и побољшање услова за живот на селу.

Члан Већа општине Младеновац за пољопривреду, Дејан Вићовац, истакао је да је оснивање овог удружења битно за Младеновац на чијој територији постоји свега око стотину грла матичних коза.

– Надам се да ће ово бити подстицај за козарство у Младеновцу и да ће број грла убрзо бити повећан. Ово је исплатива производња и то најбоље знају они који се баве овом граном сточарства. Верујем да ће наша општина помоћи овом удружењу набавком нових грла или других ствари које им буду потребне – рекао је Вићовац.

Помоћ удружењу обећана је и из Министарства пољопривреде, а како је речено на овом скупу у Србији, према последњем попису, има 235.000 коза, од којих је око 3.000 уматичених.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.