logo

Пољопривреда

Вештачки осемењено 1.400 приплодних грла

Вештачки осемењено 1.400 приплодних грлаЗа четири месеца од када је Градска општина Младеновац почела да субвенционише вештачко осемењавање крава, до сада су ветеринари из пет овлашћених установа осеменили 1.412 приплодних грла из домаћинстава са територије наше општине. Да подсетимо, уговором потписаним 1. фебруара са две ветеринарске станице и три амбуланте, цена осемењавања сваког регистрованог грла је умањена за 1.000 динара што финасира Градска општина Младеновац.

За ову намену предвиђено је 5.000.000 динара из општинског буџета, а акција регресирања се наставља до краја године. Иначе, ова акција важи само за прво осемењавање, односно произвођачи неће моћи да рачунају на субвенцију за исто грло уколико оно први пут није остало стеоно.

Како је приликом почетка овог пројекта изјавио Милан Ђорђевић , члан Општинског већа за пољопривреду, сточарство као битна грана пољопривреде је претходних година претрпела највише штете од свих осталих пољопривредних грана, а ова субвенција је једна мала стимулација нашим произвођачима. Он је нагласио да према проценама на територији општине Младеновац има око 5.000 грла које подлежу овом суфинсирању.

Како су се сами сточари одлучивали за коју ветеринарску установу ће се одлучити, према добијеним подацима изгледа да највише поверења међу сточарима ужива Ветеринарска станица "Младеновац" чији ветеринари су до сада обавили осемењавање 842 грла. Следи ветеринарска станица "Рајковет" са 265 осемењених крава, Вет. станица "Тикавет" са 153 грла, Ветеринарска амбуланта "Горанвет" са 93 грла и Вет. амбуланта "Миленковић" са 59 осемењених приплодних грла.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.