logo

Aktuelnosti

Прослава Дана општине Младеновац

altСвечаном академијом и доделом јавних признања, обележен је 2. август, Дан општине Младеновац, дан када је 1893. године указом Краља Александра Обреновића, Младеновац проглашен за варошицу.

Програм Свечане академије, тематски је био посвећен радовима и догађајима који су обележили период иза нас и радовима који се планирају у будућности приказаним кроз филм. Академији су, између осталих, присуствовали народни посланици, представници Министарства унутрашњих послова, председници општина, представници јавног, културног, верског, политичког, привредног и друштвеног живота као и званичници из побратимске општине Горња Радгона.

Председник градске општине Младеновац, Владан Глишић честитао је грађанима Дан општине Младеновац.

- Поштовани гости, даме и господо, драги Младеновчани и пријатељи општине Младеновац, свим младеновчанима честитам 2. август Дан општине Младеновац. Добитницима јавних признања честитам и захваљујем се на доприносу који су дали и дају у различитим областима друштвеног живота наше општине.

altПре тачно 135 година кроз Младеновац је прошао први воз новосаграђеном железничком пругом Београд - Ниш. Осим зграде Железничке станице у нашој општини путници су могли да виде још једино њиве, колибе и понека запрежна возила. Пролазак воза и писак локомотиве означили су почетак убрзаног развоја нашег града, да би девет година касније, 2. августа 1893. године, Краљ Александар прогласио Младеновац за варошицу.

Младеновац је тада као и данас на раскрсници важних путева, али са одлучним и храбрим грађанима у избору пута којим треба кренути, увек настојећи да изаберу онај најбољи за себе и своју децу. Данас са сигурношћу могу да кажем да су грађани општине Младеновац изабрали прави пут. О томе сведоче бројни инфраструктурни пројекти, побољшани услови живота наших грађана, бројни успеси наше деце. Свако се може уверити да овогодишњи Дан општине обележавамо у лепшем Младеновцу који из године у годину постаје место квалитетнијег и угоднијег живота.

Кораци су тешки и мукотрпни, а дана у једној години је увек мало за бројне послове које треба завршити и нове које треба тек започети. Захваљујем се највише нашим грађанима који су нам пружали безрезервну подршку у свим активностима од уређења села и града, па све до доношења веома важних одлука.

altПодршка коју имамо даје вољу и ентузијазам да сви заједно наставимо борбу за Младеновац који волимо и заслужујемо, достојан наше деце и будућих генерација.

Драги гости, срећни вам били сви путеви који вас доводе у Младеновац и кроз њега пролазе. Да увек радо дођете и овде се вратите, а свим младеновчанима домаћинима честитам Дан општине са жељом да урадимо оно што генерације нису могле и да људи виде будућност у Младеновцу и Србији - рекао је Глишић.

Владан Глишић, доделио је овогодишњим добитницима јавна признања, а на основу одлуке Скупштине градске општине Младеновац. Заслужним установама и појединцима додељене су Плакете, Захвалнице и Повеље градске општине Младеновац.

Плакета градске општине Младеновац додељене су Виолети Симић, запосленој у Предузећу Маковица, Драгану Милановићу, власнику и директору предузећа "Професионал", Миодрагу Петровићу, власника Производно-трговинске радње "Код Мије", Игору Јовановићу власнику фирме "Биг Хаус",

altВладети Маринковићу власнику Агенције "Актива", Милошу Берисавцу оснивачу и председнику Рукометног клуба "Младеновац", Предрагу Павловићу из Кораћице одгајивачу грла сименталске расе и Тиму ученика Техничке школе у Младеновцу, који чине Милица Лазаревић, Исидора Милић, Никола Мишић, Михаило Јовановић, Лазар Толић, Данијел Јовановић, Петар Милановић и Лазар Карашићевић, а који су осмислили помагало за слепе и слабовиде особе.

Повеље градске општине Младеновац уручене Урошу Пантићу, власнику Винарије "Пантић" из Рајковца - у области привреде, Мијодрагу Вујићу, пољопривредном произвођачу из Рабровца - у области пољопривреде, Удружењу "Ризница традиције", у области туризма, Стручном већу професора српског језика и књижевности Гимназије Младеновац - у области образовања и васпитања, Дарку Тодоровићу из Младеновца, уметничком директору првог Међународног дечијег фестивала фолклора "Дефест" и једном од оснивача КУД-а "Славко Манојловић" - у области културе, Радио клубу Младеновац YU1MLA - у области новинарства и публицистике и Велибору Катићу, археологу и вишем кустосу Музеја у Младеновцу - у областу науке.

altЗахвалнице градске општине Младеновац су додељене Драгану Илићу и Горану Петровићу, представницима групе љубитеља мотоцикала "Бајкери Младеновца", Горану Спасићу, тренеру ОФК "Младеновац", Бори Стефановићу, хроничару и публицисти из Младеновца, КУД-у "Љубомир Ивановић Геџа" из Ковачевца, Поч. Зорану Петровићу, бившем генералном секретару Савеза извиђача Србије - постхумно и Мирјани Бркић, акушерској сестри у Дому здравља Младеновац.

Овогодишњи добитник Малог грба, признања које се додељује младима до 25 година старости за значајна остварења и промоцију њихових достигнућа, је Сара Милијановић, ученица генерације Гимназије Младеновац за школску 2018/2019.годину.

Грегор Губеринић, власник и директор Предузећа за производњу и прераду меса "Библи" д.о.о. Пружатовац, добитник је највишег јавног признања - Грба градске општине Младеновац.

Ансамбл "Ступови", КУД "Љубомир Ивановић Геџа" и наша солисткиња Весна Павловић наступили су у културно уметничком делу програма.

alt

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.