logo

Aktuelnosti

"Dani slobode" na Crkvencu

 

Manifestacija "Dani slobode" koju organizuje grad Beograd i kojom se obeležavaju dani oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu, organizovana je i u Mladenovcu, kod  spomen česme "Crkvenac".

Pozdravljajući prisutne, pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović istakao je značaj obeležavanja ove manifestacije, kao i velikog prijateljstva sa saveznicima u oba svetska rata.

Prisutnima se obratio i Vladan Glišić, predsednik gradske opštine Mladenovac.

“Onako kako su Mladenovac i Beograd upućeni jedno na drugo i povezani u miru, tako su bili ujedinjeni u ratu ali i u oslobođenju. Upravo su ovim putem, od juga ka severu, odavde ka Beogradu, marširali oslobodioci u oba svetska rata.

Nema upečatljivijeg mesta u Mladenovcu od ovoga na kojem se nalazimo. Spomen česma "Crkvenac" simboliše saradnju Srbije sa saveznicima u borbi protiv zajedničkih neprijatelja. Doktorka Elsi Inglis i medicinsko osoblje koje je lečilo srpske vojnike i civile od pegavog tifusa, po humanosti, dobročinstvu i čovekoljublju, predstavljaju jednu od najsvetlijih tačaka 20. veka u celoj Evropi.

Spomen česma Crkvenac je najbolji dokaz da i posle više od jednog veka od dolaska savezničkih medicinskih radnika u ratom i bolešću opustošenu Srbiju, delimo iste vrednosti , vrednosti humanosti i požrtvovanja.

Ove dane slobode proslavljamo zajedno sa svojim saveznicima i prijateljima u oba svetska rata. Srbija je u oba rata prolazila kroz najteže trenutke u svojoj istoriji. Žrtve koje smo dali nismo dali uzaludno, stvorili smo sa našim prijateljima jedan bolji, lepši i napredniji svet. U najtežim trenucima naše istorije Srbija nije bila sama.

Sloboda je vrednost za koju su ginuli naši i saveznički vojnici u oba svetska rata i iskonski ideal koji povezuje različite istorijske periode. Zato i slavimo ove datume kao događaje koji su doprineli da danas živimo u slobodnoj i demokratskoj zemlji.

Verujem da na mladim generacijama ostaje jedna lepša i bolja budućnost. Zato čuvajte sećanje na sve slavne ličnosti iz naše istorije i gradite lepši i pravedniji svet”, rekao je Glišić.

Grad Beograd organizuje manifestaciju “Dani slobode” od 19. oktobra do 8. novembra. Tokom ovog perioda biće obeleženo 76 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i 103 godine od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu. Manifestacija se obeležava nizom programa kojima se odaje počast i zahvalnost rodoljubima i saveznicima Srbije u oba svetska rata. Na ovoj proslavi kratku predstavu je izvelo Omladinsko pozorište "DADOV".

Danislobode1
Danislobode2
Danislobode3
Danislobode4
Danislobode5
Danislobode6
Danislobode7
Danislobode8

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.