logo

Aktuelnosti

Podrška zapošljavanju pripadnika romske zajednice u Mladenovcu

 

Gradska opština Mladenovac podržana je u okviru programa „Inicijativa za inkluziju 3“ i u narednih 12 meseci zajedno sa Udruženjem preduzetnica istočne Srbije iz Požarevaca realizovaće projekat „Podrška zapošljavanju pripadnika romske zajednice u Mladenovcu: alekternativa traženju azila u zemljama EU“.

Program Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji - Inicijativa za inkluziju 3“ koji sprovodi „GIZ“. Program Nemačke razvojne saradnje  „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji" se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Opšti cilj projekta je podsticanje uključivanja pripadnika romske nacionalne manjine i povratnika u formalno tržište rada uz povećanje njihove zapošljivosti, dok je specifični cilj povećanje zapošljavanja i samozapošljavanja Roma i povratnika u opštini Mladenovac kroz mere prilagođene njihovim potrebama.

Suzana Vasić, članica Opštinskog veća, kaže da je projektom predviđeno zapošljavanje 30 osoba romske nacionalnosti, kao i organizovanje obuka za sticanje posebnih znanja i veština Roma i Romkinja.

„Kroz projekat ćemo podržati 10 pripadnika romske zajednice koji će dobiti subvencije u vidu opreme za otvaranjanje startap preduzeća, u iznosu od po 3.000 evra, zatim će 10 posetojećih malih i srednjih preduzeća imati mogućnost da konkurišu za dobijanje opreme u iznosu od po 2.500 evra uz obavezu da zaposle po jednu osobu romske nacionalnosti, dok će još 10 osoba ciljne grupe projekta biti zaposlene u lokalnim romskim udruženjima“, istakla je Vasić.

Dodaje da će obuku za startap preduzeća proći 15 osoba, dok će obuku za karijerno vođenje i savetovanje pohađati 35 pripadnika romske populacije.

„Ovaj projekat razvija posebne veštine i znanja koja će našim sugrađanima romske nacionalne manjine omogućiti održivo zapošljavanje. Projektom je planirano i sprovođenje istraživanja o stvarnim potrebama romske zajednice i taj dokument će nam biti osnova za buduće strategije lokalnih politika za socijalno uključivanje Roma i Romkinja“, zaključila je Vasićeva.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.