logo

Актуелности

Зaвршна конференција пројекта „Подршка запошљавању припадника ромске заједнице: алтернатива тражењу азила у земљама ЕУ“

Градска општина Младеновац, у сарадњи са Удружењем предузетница источне Србије, у претходних годину дана реализовала је пројекат „Подршка запошљавању припадника ромске заједнице у Младеновцу: алтернатива тражењу азила у земљама ЕУ“.
 
У оквиру пројекта 10 лица из теже запошљивих категорија са фокусом на припаднике ромске популације добило је опрему у вредности до 3000 евра за покретање сопственог посла, 10 постојећих правних субјеката је субвенционисано у опреми до 2500 евра, уз услов да запосли минимум по једно лице, док је 10 било економски оснажено кроз рад у удружењима.
 
У присуству донатора, представника ГИЗ-а и Сталне конференције градова и општина, у свечаној сали др Елси Инглис, организована је завршна конференција на којој су представљени резултати овог једногодишњег пројекта.
 
Владан Глишић, председник Градске општине Младеновац, изразио је захвалност ГИЗ-у и СКГО на указаном поверењу и истакао да је овај пројекат веома значајан јер ће се његова имплементација одразити на квалитет живота корисника пројекта из теже запошљивих категорија.
„Пројекат је изузетно добар и спроведен је у складу са задатим циљевима. Захваљујем се ГИЗ-у, као донатору, и СКГО која континуирано подржава иницијативе Градске општине Младеновац, као и чланици Већа Сузани Васић, која је покретач овог пројекта. Желим много успеха у раду свим корисницима, односно запосленима у оквиру пројекта који ће на тај начин обезбедити средства за своју породицу. Само јака и снажна породица је успех за бољи и квалитетнији живот грађана у нашој општини“, рекао је Глишић.
 
Сузана Васић, чланица Већа ресорно задужена за социјална питања, националне мањине, заштиту и унапређење људских и мањинских права, такође се захвалила донаторима на донацији, подсетивши да је ово други пројекат који подржавају ГИЗ и СКГО.
„Веома сам поносна на цео тим који је радио на пројекту. Захваљујем се Службама за буџет и финансије, за послове јавних набавки, партнерима и пројектном тиму. Сви они су заједно са мном радили на реализацији пројекта како бисмо остварили циљеве и данас на завршној конференцији представили те резултате“, истакла је Васић.
 
Весна Видојевић, пројектна менаџерка ГИЗ пројекта „Иницијатива за инклузију“ је, обраћајући се присутнима, рекла да јој је велико задовољство што присуствује овом догађају.
„Данас смо сведоци да је све планирано успешно спроведено и да су изазови које смо имали током реализације пројекта успешно и правовремено превазиђени. Успели смо да дођемо до циља, а то је запошљавање и осигуравање боље будућности ових људи који су запослени. Желим вам да успешно водите предузећа, сачувате своја радна места и наставите са грађењем својих каријера“, истакла је Видојевић.
 
Александар Поповић, менаџер пројекта и саветник за припрему спровођења пројекта испред СКГО, такође је упутио похвале за успешну реализацију пројекта и додао да су овакви догађаји посебни јер показују да су циљеви пројеката остварени.
„Велика ми је част што присуствујем данашњем догађају. Увелико обилазимо градове и општине чији су пројекти подржани у оквиру програма „Инцијатива за инклузију 3“, који спроводи ГИЗ, а подржава СКГО. Желим да вам честитам на спроведеном пројекти и надам се да ћемо се неком другом приликом врло брзо поново видети. Подсетио бих да је на конкурс пристигло чак 40 пријава, да је била јака конкуренција, и да је пројекат градске општине Младеновац био препознат као један од бољих. У оквиру „Иницијативе за инклузију 3“, дакле реализацијом пројеката свих одабраних градова и општина биће запослено око 850 лица из теже запошљивих категорија“, рекао је Поповић.
 
Завршној конференцији су присуствовали и менторка Дубравка Велат, која је била задужена за пружање подршке пројектном тиму градске општине Младеновац у спровођењу пројекта, затим представници локалних установа и једног дела корисника пројекта.
 
Након завршетка конференције, гости су обишли два подржана корисника, новог предузетника и постојећег послодавца који је запослио једно лице.
Пројекат „Подршка запошљавању припадника ромске заједнице у Младеновцу: алтернатива тражењу азила у земљама ЕУ“ реализован је у оквиру програма Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији – Иницијатива за инкузију 3“, који спроводи ГИЗ.
Програм Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“ се спроводи у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог.
Giz1
Giz2
Giz3
Giz4
Giz5
  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.