logo

Aktuelnosti

Završna konferencija projekta „Podrška zapošljavanju pripadnika romske zajednice: alternativa traženju azila u zemljama EU“

Gradska opština Mladenovac, u saradnji sa Udruženjem preduzetnica istočne Srbije, u prethodnih godinu dana realizovala je projekat „Podrška zapošljavanju pripadnika romske zajednice u Mladenovcu: alternativa traženju azila u zemljama EU“.
 
U okviru projekta 10 lica iz teže zapošljivih kategorija sa fokusom na pripadnike romske populacije dobilo je opremu u vrednosti do 3000 evra za pokretanje sopstvenog posla, 10 postojećih pravnih subjekata je subvencionisano u opremi do 2500 evra, uz uslov da zaposli minimum po jedno lice, dok je 10 bilo ekonomski osnaženo kroz rad u udruženjima.
 
U prisustvu donatora, predstavnika GIZ-a i Stalne konferencije gradova i opština, u svečanoj sali dr Elsi Inglis, organizovana je završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati ovog jednogodišnjeg projekta.
 
Vladan Glišić, predsednik Gradske opštine Mladenovac, izrazio je zahvalnost GIZ-u i SKGO na ukazanom poverenju i istakao da je ovaj projekat veoma značajan jer će se njegova implementacija odraziti na kvalitet života korisnika projekta iz teže zapošljivih kategorija.
„Projekat je izuzetno dobar i sproveden je u skladu sa zadatim ciljevima. Zahvaljujem se GIZ-u, kao donatoru, i SKGO koja kontinuirano podržava inicijative Gradske opštine Mladenovac, kao i članici Veća Suzani Vasić, koja je pokretač ovog projekta. Želim mnogo uspeha u radu svim korisnicima, odnosno zaposlenima u okviru projekta koji će na taj način obezbediti sredstva za svoju porodicu. Samo jaka i snažna porodica je uspeh za bolji i kvalitetniji život građana u našoj opštini“, rekao je Glišić.
 
Suzana Vasić, članica Veća resorno zadužena za socijalna pitanja, nacionalne manjine, zaštitu i unapređenje ljudskih i manjinskih prava, takođe se zahvalila donatorima na donaciji, podsetivši da je ovo drugi projekat koji podržavaju GIZ i SKGO.
„Veoma sam ponosna na ceo tim koji je radio na projektu. Zahvaljujem se Službama za budžet i finansije, za poslove javnih nabavki, partnerima i projektnom timu. Svi oni su zajedno sa mnom radili na realizaciji projekta kako bismo ostvarili ciljeve i danas na završnoj konferenciji predstavili te rezultate“, istakla je Vasić.
 
Vesna Vidojević, projektna menadžerka GIZ projekta „Inicijativa za inkluziju“ je, obraćajući se prisutnima, rekla da joj je veliko zadovoljstvo što prisustvuje ovom događaju.
„Danas smo svedoci da je sve planirano uspešno sprovedeno i da su izazovi koje smo imali tokom realizacije projekta uspešno i pravovremeno prevaziđeni. Uspeli smo da dođemo do cilja, a to je zapošljavanje i osiguravanje bolje budućnosti ovih ljudi koji su zaposleni. Želim vam da uspešno vodite preduzeća, sačuvate svoja radna mesta i nastavite sa građenjem svojih karijera“, istakla je Vidojević.
 
Aleksandar Popović, menadžer projekta i savetnik za pripremu sprovođenja projekta ispred SKGO, takođe je uputio pohvale za uspešnu realizaciju projekta i dodao da su ovakvi događaji posebni jer pokazuju da su ciljevi projekata ostvareni.
„Velika mi je čast što prisustvujem današnjem događaju. Uveliko obilazimo gradove i opštine čiji su projekti podržani u okviru programa „Incijativa za inkluziju 3“, koji sprovodi GIZ, a podržava SKGO. Želim da vam čestitam na sprovedenom projekti i nadam se da ćemo se nekom drugom prilikom vrlo brzo ponovo videti. Podsetio bih da je na konkurs pristiglo čak 40 prijava, da je bila jaka konkurencija, i da je projekat gradske opštine Mladenovac bio prepoznat kao jedan od boljih. U okviru „Inicijative za inkluziju 3“, dakle realizacijom projekata svih odabranih gradova i opština biće zaposleno oko 850 lica iz teže zapošljivih kategorija“, rekao je Popović.
 
Završnoj konferenciji su prisustvovali i mentorka Dubravka Velat, koja je bila zadužena za pružanje podrške projektnom timu gradske opštine Mladenovac u sprovođenju projekta, zatim predstavnici lokalnih ustanova i jednog dela korisnika projekta.
 
Nakon završetka konferencije, gosti su obišli dva podržana korisnika, novog preduzetnika i postojećeg poslodavca koji je zaposlio jedno lice.
Projekat „Podrška zapošljavanju pripadnika romske zajednice u Mladenovcu: alternativa traženju azila u zemljama EU“ realizovan je u okviru programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji – Inicijativa za inkuziju 3“, koji sprovodi GIZ.
Program Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.
Giz1
Giz2
Giz3
Giz4
Giz5
  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.