logo

Aktuelnosti

Susreti sela Srbije - Vlaška najuspešnije selo Srbije

U selu Vlaška održana je završna svečanost 50. manifestacije “Susreti sela Srbije”u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Srbije i Mesne zajednice Vlaška pod pokroviteljstvom Gradske opštine Mladenovac, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva kuture, “PI” Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora, uz podršku sela učesnika.

Vlaška je bila domaćin i organizator programa, kao prošlogodišnji pobednik u kategoriji sela od 2.000 do 3.000 stanovnika. Na manifestaciji su se okupili predstavnici 40 sela iz 23 grada i opštine.


Predsednik Gradske opštine Mladenovac, Vladan Glišić, učesnicima je poželeo dobrodošlicu u Vlašku i Mladenovac, zahvalio se organizatorima manifestacije i čestitao dobitnicima priznanja uz želju da u budućnosti sa još više posvećenosti utiču na urbani, privredni i društveni razvoj svojih sela.
Ovom prilikom, selo Vlaška dobilo je priznanje od Kulturno - prosvetne zajednice Srbije za najuspešnije selo Srbije.


Priznanje je dodeljeno i KUD-u “Ljubomir Ivanović Gedža” iz Kovačevca za bogatu kulturnu aktivnost i međunarodnu saradnju, Vladanu Milenkoviću, vlasniku firme “Alu maks” iz Kovačevca za pomoć u razvoju kulturnog stvaralaštva u Kovačevcu i Dejanu Todoroviću, umetničkom rukovodiocu KUD-a “Šumadija” iz Vlaške za očuvanje i negovanje narodnog stvaralaštva.


U okviru manifestacije, u prostorijama Osnovne škole „Bora Lazić“ organizovana je izložba posvećena 160 godišnjici od rođenja Ljubomira Davidovića, izložba Vlaška i poznati Vlaščani na starim fotografijama, predstavljene su tradicionalne srpske nošnje, zbirka Željka Utvara, umetnička dela istoričara umetnosti i likovnog kritičara Radiše Marinkovića i izložba likovnih radova učenika OŠ „Bora Lazić“.


Polaganjem venaca, uz prigodan umetničko-scenski program, obeležena je stogodišnjica od podizanja spomenika izginulim ratnicima od 1912. do 1918. godine u porti Crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

SUSRETIsela1
SUSRETIsela2
SUSRETIsela3
SUSRETIsela4
SUSRETIsela6

 

 

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.